Kellemetlen szájszag? Van megoldás!

Sokakat érint és igen kellemetlen probléma a rossz szájszag. A jelenség okai szerteágazóak lehet, leggyakrabban szájhigiéniai és fogászati problémák állnak a háttérben.

Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa azonban olyan emésztőrendszeri betegségekről beszélt, amelyek szintén ilyen tünetet okoznak.

A tünet nem csak szájszag lehet

A kellemetlen szájszag (halitosis) tünetei változatosak lehetnek, hiszen ide tartozik a szájszárazság, a lepedékes nyelv, a reggeli rossz lehelet és égő nyelv, a sűrűs nyál, a torokköszörülésre való inger, a savanyú, keserű, fémes szájíz, a nyálkahártya szárazság és természetesen a mások által is érzékelhető szájszag. Ez utóbbi hosszútávon akár az önbizalmat is alááshatja.

Mielőtt bárkit is megbélyegeznénk az elhanyagolt szájhigiénia miatt (bár tény, hogy ez gyakori oka a halitosisnak), fontos tudni, hogy számos más ok is meghúzódhat a háttérben. A leggyakoribb, hogy a kéntermelő baktériumok megtelepednek a nyelv hátsó részén.

Ezek kívül szóba jöhetnek még:

fogászati problémák, mint például a fogágy-gyulladás,

– alkohol, stressz vagy gyógyszerek okozta szájszárazság,

dohányzás, amely rontja a száj oxigén-ellátottságát.

–  jóval kevésbé gyakori okok közé tartozik többek közt a krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt jelentkező orrfolyás, illetve bizonyos veseproblémák, anyagcserezavarok.

– mindezek mellett a reflux egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés mellett a rossz szájíz, a szájüregi égés és a kellemetlen szájszag. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondja dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa.

szajszag

– A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízű, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is eredményezhet.

Mit lehet tenni?

A halitosis kezelésének nincs egyetlen, jól bevált módszere, hiszen minden attól függ, pontosan mi okozza a problémát.  Mindenképpen nagyon fontos a kielégítő hidratáció, folyadékfogyasztás, illetve a megfelelő szájhigiénia, a fogmosást és a fogselymezést is beleértve.

Néhány fogkrém, fogpor és szájvíz kifejezetten a kellemetlen szájszag ellen kínál megoldást. Beválhat még a nyelv gyengéd, bár hatékony tisztogatása, különösen a hátsó résznél. Amennyiben krónikus orrmelléküreg-gyulladásról van szó, hasznos lehet a tengeri sós orrspray, illetve bizonyos antibiotikumok.

– A reflux kizárása vagy diagnosztizálása végett mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni – hangsúlyozza a gasztroenterológus.

– Az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása – és orvosi segítséggel ugyanis jól karbantartható a reflux, így a szájszag is megszüntethető. Ráadásul azért sem szabad elhanyagolni ezt a betegséget, mert rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet.

A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély. Ám a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok, és az életminőség romlása sem tekinthető kényelmes állapotnak, tehát a szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.