A zaj halált okozhat

A XXI. században már nem elég az immunrendszerünket erősíteni, kőkemény, ellenálló fallá kell tennünk azt. Az ivóvizek és a légszennyezés mellett a legújabb veszélyforrás a zaj.

„A nagy zaj halált és súlyos fogyatékosságot okozhat, a környezeti veszélyek közül csak a légszennyezettség károsabb”- közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság Kutatóközpontja a zaj hatásait vizsgáló jelentésében.

Az európai felnőttek a légszennyezettség miatt átlagosan négy és fél millió évvel, a zaj okozta károsodások miatt másfél millió egészséges évvel élnek kevesebbet – állítja Kim Rok Ho, a WHO zajprogramjának munkatársa.

A zaj károsítja a szervezetet

A környezet egyre rohanó és hangosodó életmódja jelentősen növeli a vérnyomást- így gyengíti a szívet-, illetve a stresszhormonok és a zsírok vérben lévő koncentrációját. Ezek felhalmozódhatnak, elzárhatják az ereket, ami szívrohamhoz, rosszabb esetben halálhoz vezethet. A zaj emellett idegességet, alvászavarokat, dekoncentrációt okoz, így a közérzet is romlik. „Évente háromezren halnak meg zaj okozta szívbetegségben.” – magyarázta Kim.

Maximális zajszintet!

Deepak Prasher, a guildfordi kórház kutatója azokat a szívbetegségeket vizsgálja, amelyeket a zaj okoz. Kutatásaiban felhívja a világ kormányainak figyelmét, hogy figyelni és vizsgálni kell a zaj okozta károsodásokat.

yhg8i98k

Európai Bizottság már lépett, így maximalizálta az éjszakai zajszintet, maximum 40 decibel a megengedett határérték. „Ez nagyjából olyan, mintha a könyvtárban ülnénk. Az EU-ba később csatlakozott keleti tagállamoknál ez a szint kicsit magasabb, 55 decibel– mondta Kim.

2002-ben Európai Zajkibocsátási Irányelv készült, ezt várhatóan 2013-ban az EU felülvizsgálja, addig a kutatók adatokat gyűjtenek, méréseket végeznek, ezzel megalapozva a 24 órás zajszint maximalizását.

Megoldás: halkabb közlekedés

Rok Ho Kim szerint addig sem szabad karba tett kézzel a csodára várnunk, hanem halkabb járműveket kell gyártani mind a szárazföldi mind a légi közlekedésbe, emellett támogatni kell a főutak melletti zajvédő falak építését és a kettős rétegű ablakok beépítését a háztartásokba.

Az EU az elsőként tervez komoly lépéseket a globális probléma megoldására, a zaj- és a zajszennyezés csökkentésére.

Forrás: