Se hall se lát, ha olvas

Egy jó könyvbe, vagy keresztrejtvénybe belefeledkezve, az ember hallása egyértelműen korlátozódik, állítja egy új tanulmány.

A tudósok megállapították, hogy mikor valaki a teljes figyelmét egyetlen dologra koncentrálja, szinte süketté válik a normálisan hallható hangokra. Mindez amiatt történhet meg, mert ilyenkor az agy a korlátozott kapacitását próbálja meg többfelé osztani. Ez a jelenség egyébként „figyelmetlenségi süketség” néven ismert.

A figyelmetlenségi süketség egy teljesen hétköznapi jelenség, ám komoly következményekkel járhat, mondta Nilli Lavie, a Londoni University College Kognitív Ideggyógyászati Intézetének vezető professzora. Ez a fajta halláskorlátozódás egyébként rendkívül veszélyessé válhat, például mikor a vonaton ülve egy érdekes újságcikkbe feledkezve nem halljuk meg az állomásunk nevét, és továbbmegyünk, vagy mikor az utcán sétálva, sms írás közben nem halljuk meg a közeledő autó hangját.

olvas5

A tanulmány során 100 önkéntes résztvevő logikai feladatokat oldott meg számítógépen, miközben fejhallgatót viseltek. Néhány feladat nagyon egyszerű volt, néhány viszont komoly koncentrációt igényelt. A feladatok megoldása közben a kutatók időnként halk hangokat játszottak le a fejhallgatón keresztül.

A teszt értékelésénél kiderült, hogy míg a könnyebb feladatok megoldása közben a résztvevőknek csak a 20%-a nem hallotta a hangot, addig a nehezebb, komoly odafigyelést igénylő feladatok közben már a résztvevők 80%-a vált „süketté” a hangra.

Forrás: