Örökölhető a vashiányos vérszegénység?

Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak, vagy nem mozgékonyak.

Amikor már koncentráltan erre figyelünk, akkor – sokszor bolhából elefántot csinálva – rájövünk, hogy mennyire sokat alszanak, vagy mennyivel kevesebbet mozognak, mint más gyerekek. Ez legtöbbször persze nem igaz, és csak felnagyítjuk a problémát. De vajon valóban át tudjuk adni utódainknak? Ezekről kérdeztük Dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

„A vashiányos vérszegénység nem öröklődik. Bár van néhány öröklődő vérszegénység, ami vörösvérsejt vasat megkötő enzimeinek, fehérjéinek a kóros képződése miatt jön létre. Azonban ezek ritkák, és általában a családtagoknál is megfigyelhetők. Néhányuk súlyos tüneteket okoz, így már nagyon fiatal korban felállítható a diagnózis" – mondja a szakember

Fiatal felnőtteknél többnyire életmódbeli okokra vezethető vissza a vérszegénység: például fokozott edzések, anabolikus fehérjeporok fogyasztása, lányoknál a fogyókúrák, vegetáriánus diéta, mivel így nem tudják pótolni a menstruációs vérzéssel elveszített vasat. Természetesen normál életvitel, valamint megfelelő vegyes diéta estén is előfordul vashiányos vérszegénység akkor, ha a menzesz túl erős (ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy nem áll-e vérzékenység az erős vérzés hátterében).

A betegségnél fontos a vérzékenység tisztázása, egyrészt azért, mert az állandó vérszegénység nagyban rontja az életminőséget, másrészt mert ha valaki vérzékeny, akkor azt szülésnél, műtéteknél nem ártana tudni, hogy ne alakuljanak ki súlyos szövődmények.

ver12

A vérzékenység mindkét nemet egyformán érinti, fiúk és lányok is örökölhetik. Csak a Hemofília „A” és „B” azaz a VIII és IX-s alvadási faktor hiánya öröklődik nemhez kötötten, az X kromoszómával. Ezért van az, hogy súlyos hemofíliás csak férfi lehet, nők „csak” hordozzák a hibás gént, vagy esetleg csak enyhén vérzékenyek, mert nekik kettő X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy Y és egy X.

Fontos, hogy a fiatalok is vegyenek részt szűrővizsgálatokon, különösen, ha életvitelük, diétájuk eltér a szokványostól, vagy családban előfordult valamilyen öröklődő betegség.

Továbbá azért is fontos, mert a vérszegénység, a menstruációs problémák hátterében rosszindulatú daganatos megbetegedések petefészekrák, prosztatarák- is állhatnak – hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Tehát ha a vashiányos vérszegénység tüneteit (fáradékonyság, fizikai szellemi tevékenység csökkenése, hajhullás, köröm töredezés, ingerlékenység) fedezi fel magán, vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, mivel a mögöttes okokat mielőbb tisztázni kell!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.