Trombózis után egészséges újszülött?

Szakorvosi ellenőrzés mellett a válasz: igen! A trombózist követő terhesség még tervezett babaváráskor is félelemmel tölti el a fiatal nőket, különösen, ha fokozott véralvadási hajlamuk miatt a köztudatban vérhígítóként számon tartott gyógyszert szednek.

Biztonsággal javasolható a trombofíliás nőknek is a családalapítás, ha speciális terhesgondozásban részesülnek – fejtette ki Blaskó György hemosztazeológus professzor, a Trombózisközpontba látogatók által leggyakrabban megfogalmazott aggodalomra reagálva.

Mind a hormonális fogamzásgátlás mind a terhesség komoly veszélyt jelent a trombózisra hajlamos nők számára. A már kialakult trombózison, vagy a halálos fenyegetést is jelentő tüdőembólián átesettek a mintegy három hónapig tartó, ún. akut szakasz elmúltával évekig gyógyszerszedésre kényszerülhetnek a kór megismétlődésének elkerülésére.

A leggyakrabban adott gyógyszerhatóanyag, a kumarin és származékai azonban összeférhetetlenek a terhességgel, hiszen súlyosan veszélyeztetik a születendő gyermek csontfejlődését.

A trombózisuk után e gyógyszerrel kezelt nők csak tervezetten essenek teherbe – buzdítja a véletlen fogantatás elkerülésére az érintetteket Blaskó György professzor, a Trombózisközpont rendelésvezető főorvosa.

labak_kattide37

Az akut betegséget követően ki kell vizsgálni a vérrögösödés okát, és ha a genetikai vizsgálat eredményei úgy mutatják, a tablettás fogamzásgátlás helyett más védekezést kell választani, az esetleges teherbeesési szándékot pedig jelezni kell a trombózisos beteget gondozó szakorvosnak.

A kumarin-származékot tartalmazó gyógyszert el kell hagyni és más hatóanyaggal helyettesíteni gyermekvállaláskor – magyarázza a professzor, aki már a fogantatás körül sem javasolja a szájon át szedhető alvadásgátlót. Ez utóbbi helyett a hasba adható és kis molekulatömegű heparint ajánja, naponta egyszer, megelőzésképpen, a terhesség végéig.

A terhesgondozást speciális tudással és tapasztalatokkal rendelkező orvosnak szükséges végeznie, aki folyamatosan konzultál (pl.) a Trombózis Központtal.

Az áldott állapot ugyanis önmagában kockázatot jelent a trombózisra hajlamos kismamáknak. Az utolsó harmad idején pedig a magzat teste is nyomja a nagyvénákat, ami előidézhet trombózist a lábban – figyelmeztet Blaskó professzor. A szülés napján a bőr alá adott heparininjekció nem javasolt.

A szülés megindulásakor a heparin hatását felfüggesztő gyógyszer válhat szükségessé. A baba világra jövetelét követően azonban vissza kell térni a heparinra, amit az teljes gyermekágyas időszakban adni kell.

Ez az injekció biztonságos mind a kismamáknak mind a szoptatós anyukáknak, mert sem a méhlepényen, sem a tejbe nem jut át jelentős mennyiségben – szögezi le a főorvos.

terhesseg_kattide11

Az akár egész életen át szedhető, a gyermekvállalással azonban összeegyeztethetetlen kumarin-származékokra kizárólag a szoptatás végeztével lehet visszatérni, hogy a K-vitamin anyagcseréjére is ható kumarin a baba K-vitaminkészletét/felvételét ne befolyásolja.

Mi történik, ha egy fiatal nő kumarin hatóanyagú tablettát szed, és véletlenül teherbe esik?

Nos, ha a 8. hétig észreveszi a fogamzást, akkor van remény. A 8. és a 11. hét között azonban olyan sérülékeny a magzat, hogy koponyahiányt okozhat a kumarin szedése, ami a terhesség megszakítását is indokolttá teheti.

Nem szabad ezt megvárni, hiszen van megoldás: ki lehet védeni az újabb trombózist úgy, hogy közben egészséges újszülött jöjjön világra!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.