Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete

Ha a szeme láttára valaki rosszul lesz, elveszti az eszméletét és nincs tapintható pulzusa, jó eséllyel szívinfarktust kapott. Ilyenkor azonnal hívja ki a mentőket, majd, ha elsősegélynyújtásban képzett, kezdje el újraéleszteni.

A legfontosabb dolog, amit meg tud tenni, hogy azonnal kezdje el a mellkasi nyomásokat, amivel vért pumpálhat az életfontos szervek, különösen a szív és az agy felé!

Ha nem ismeri az elsősegélynyújtás szabályait, akkor az orvosok azt javasolják, hogy hagyja ki a szájból szájba lélegeztetést, és csak a mellkasi kompressziót végezze el.

Fektesse a hátára a bajbajutottat, majd fejtsen ki erőteljes nyomást a beteg mellkasának közepére, úgy, hogy legalább 2 cm mélyen nyomja azt bentebb. Percenként 100 nyomást végezzen.

Ha Ön kerül bajba

Rosszullét, mellkasi fájdalom, izzadás, légszomj esetén azonnal hívja a mentőket!

Abban az esetben se késlekedjen, ha akár csak gyanítja, hogy szívinfarktusa van!

sziv_kepgaleria4

Ha az orvosa már felírt nitroglicerin (vagy más nitrát tartalmú) gyógyszert, akkor alkalmazza azt előírás szerint. Természetesen a rohamoldásra való készítményt kell alkalmazni, nem késleltetett felszívódású (retard) készítményt. Ha panaszai nem rendeződnek pár percen belül, valószínűleg infarktusa van, nem egyszerű anginája.

Ha nem tudja a mentőket elérni, akkor kérjen meg valakit, hogy vigye el kocsival a legközelebbi kórházba.

Csak a legvégső esetben üljön Ön a volán mögé! Ha egyedül indul el a kórházba, akkor veszélyezteti önmagát és másokat is, mivel az állapota hirtelen rosszabbodhat.

Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus

Forrás: