Reményt adó őssejt a szívnek

Van remény arra, hogy őssejt-terápiával enyhíthetők lesznek az eddig kezelhetetlen mellkasi fájdalmak. A súlyos anginás betegek véréből kinyert őssejteket a szívükbe injekciózzák.

A chicagoi Northwestern Egyetemen elvégzett kezelés eredményeképpen felére csökkent a fájdalmas anginás rohamok száma. Angol szakértők azonban kihangsúlyozták, hogy a munkálatok még csak a kezdeti szakaszban tartanak, a lehetséges hosszabb távú előnyökről még nem állnak rendelkezésre ismeretek. Az eljárás kockázatokat is rejt magában: feltételezhető, hogy két betegnél is károsította a szív izomzatát, mások pedig csont-és mellkasfájdalmakról számoltak be.

A Circulation Research című folyóiratban megjelent tanulmány során 167 beteget vizsgáltak, akiket más kezelésre nem reagáló anginás panaszok kínoztak. Magas és alacsony dózisú őssejtes kezelést kaptak, vagy pedig placebot. Egy év elteltével az alacsony dózisú infúziót kapott betegek heti átlag 6,3 anginás epizódot éltek át, míg a placebo csoport tagjai 11-et. 139 másodperccel többet bírtak a testedzésből is, míg a placebosok csak 69 másodperccel. A magasabb dózis nem hozott jelentős javulást.

vitx2zvf16

A kutatás vezetője, Douglas Losordo professzor elmondta: „A teherbírásban mutatkozó különbség jelentős, különösen egy olyan betegkörben, akiket súlyosan korlátoz az állapotuk. Ez azt jelenti, hogy aki addig csak a tévé előtt tudott ülni, az most képes normál tempóban sétálni, vagy esetleg biciklizni.”

A kezeléshez a CD34+ nevű, csontvelőből származó őssejteket használták fel, melyek a vérben keringenek. Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy ezek a sejtek képesek új ereket létrehozni a beteg szívizomban. Egy növekedésserkentő gyógyszerrel növelték az őssejtek számát, mielőtt kinyerték őket, majd a rossz keringésű szívizomzatba fecskendezték. A 3. fázisú kísérletekhez továbbfejlesztik majd a technológiát, de egyelőre csak kevéssé értik a mechanizmusát, így egyelőre kétséges, mennyire lesz sikeres hosszú távon a kezelés.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.