Védjük ki az infarktust fogápolással!

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak.

Az összefüggésekről dr. Strémen Zsófia fogszakorvos, mosolytervező specialista beszélt.

Rossz fogak számos betegség hátterében

Az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a tüdőgyulladásét vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáét, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulása mögött is meghúzódhat a gondozatlan fogazat. Sajnos ezek az összefüggések még nincsenek benne a köztudatban.

A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint az USA-ban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer másik esik át a többedik szívrohamán. Sokan tudják, hogy a szívbetegségeket komolyan kell venni, kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, de arról kevesebben értesülnek, hogy az infarktus elkerülésének egyik fontos követelménye a fogak tisztántartása.

fog6

Mi az összefüggés?

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.

Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak.

trombozis6

Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj. – figyelmeztet Dr. Strémen Zsófia fogorvos.

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz

Napi két fogmosás fenntarthatja a kardiovaszkuláris egészséget. A legfrissebb kutatások szerint ebből a szempontból nem elegendő a napi egyszeri sikálás.

A fogmosás minden estben tartson 3 percig.

fog_14

A fogkefét havonta cseréljük, és az sem árt, ha több fogkefét használunk felváltva.

A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel.

Először a felső fogsort tisztítsuk meg.

Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron.

Mozgassunk körkörösen a kefét.

Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.

A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, speciális keféket – például fogköztisztító kefe-, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.