Defibrillátorok a közterületeken

Egy szakértő szerint hirtelen szívmegállás esetén hatékonyabb, mint a komplex újraélesztés.

A hirtelen szívmegállás túlélési esélye nagyobb, ha ún. sokkolható szívritmuszavar okozza, ha a laikus szemlélők el tudják kezdeni az újraélesztést és ha elérhető egy közeli automata defibrillátor. Az Egyesült Államokban ez az oka annak, ha valaki egy forgalmas közterületen, például repülőtéren vagy egy középületben kap szívrohamot, akkor nagyobb valószínűséggel éli azt túl.

„Ezeknek a betegeknek általában a sokkolható szívritmuszavar okozza a szívmegállásukat.” – magyarázta a kutatás vezetője, Dr. Myron L. Weisfeld, a Baltimore-i John Hopkins Orvostudományi Egyetem igazgatója. – „Sokkal ritkábban kapnak hasonló szívrohamot a betegek otthon. Ezért az automata defibrillátorok sokkal hasznosabbak a közterületeken. Otthon érdemesebb a mentőket hívni, akik hatásos újraélesztést tudnak nyújtani.”

shutterstock_561511121

A cikk a New England Journal of Medicine januári számában jelent meg. Dr. Weisfeld és csapata 12 930 szívroham adatait elemezte. A vizsgált esetek közül 2042 történt közterülten. Ezek 34 %-a élte túl úgy, hogy egy arrajáró laikus automata defibrillátorral kezelte. Ezzel szemben az otthon kezelt betegeknek, akiket egy laikus vagy hozzátartozó kezelt automata defibrillátorral, csak 11,6 %-a élte túl.

„Egyike vagyok annak a néhány embernek, akik nem hisznek a komplex újraélesztés hatásosságában. Ha valóban hatásos lenne, akkor kevesebb ember halna meg most, mint a komplex újraélesztés kifejlesztése előtt.” – mondta Dr. Gust H. Bardy, a Washington Egyetem professzora. – „A gyártóknak olcsóbbá és elérhetőbbé kellene tenniük az automata defibrillátorokat. Miért nincs mindenkinek egy övre akasztható automata defibrillátora?”

Forrás: