Új immunsejt?

Kutatók az immunrendszer egy új sejttípusát fedezték fel, mely olyan gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, melyek erősítik a fertőző organizmusokkal szemben kialakuló választ.

A Melbourne-i Monash Egyetem munkatársai az immunrendszer egy új sejttípusát fedezték fel. A Nature Immunology hasábjain napvilágot látott felfedezés segíti annak megértését, hogyan lép fel a szervezet a különböző fertőző ágensekkel szemben, ezenfelül jelentősége lehet egyes immunológiai háttérrel rendelkező betegségek, például az allergia, a rák, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából. A több munkacsoport együttműködésében végzett vizsgálat során egy olyan sejtet írtak le, mely a zsírnemű alkotóelemeket támadja.

bakterium21

A zsírok a sejtmembrán alkotói, ily módon megtalálható a baktériumok, például a tuberkulózist okozó mycobacterium falában. Az új sejt egy speciális fehérvérsejt, mely az immunrendszer működése szempontjából alapvető T-sejtek családjába tartozik. A T-sejtek egy speciális receptor segítségével ismerik fel a baktériumok sejtfelszíni fehérjéit, ami végeredményben a kórokozó elpusztításához vezet. Az NKT-nek nevezett speciális sejtek viszont a lipideket ismerik fel, ami a védőoltások lehetőségeinek tárházát nyithatja meg.

Forrás: