A napfényhiány növeli a mirigyláz kockázatát?

Kapcsolat lehet a mononukleózis, a kevés napfény és a szklerózis multiplex kockázata között – olvasható a Neurology szaklap számában.

Dr. George C. Ebers és az Oxfordi Egyetem munkatársai olyan környezeti tényezők hatását vizsgálták, mint a tizenévesek között terjedő vírusfertőzés, a mononukleózis, valamint az alacsony szintű napfénybehatás. Mindkét tényező általánosnak számít Nagy-Britanniában, és mindkét faktor igen gyakran található meg szklerózis multiplexes betegek kórtörténetében.

labor11

A kutatók munkájuk során az angol egészségügyi szolgáltatások alapján vezetett adatbázist tanulmányozták, 56 681 szklerózis multiplexes, és 14 621 mononuleózisos esetre koncentráltak. Az elemzésbe bevonták a NASA adatbázisában szereplő, brit UV-terhelésre vonatkozó adatokat. Megállapították, hogy a napfény és a mononuleózis vírus az esetek mintegy háromnegyedében érhető tetten, az összes eset 61 százalékért a kevés napfény egyedül tehető felelőssé.

Ebers doktor magyarázata szerint a kevés napfény csökkent D-vitaminszinthez vezethet, ami megváltoztatja a mononukleózisért felelős Epstein-Barr-vírusra adott immunológiai választ. A további vizsgálatok célkeresztjében az emelkedett UV-B-terhelés, a kívülről bevitt D-vitamin, illetve az Epstein-Barr-vírus elleni védőoltás állhat.

Forrás: