Alzheimer és étrend

Nem bizonyítható, hogy az étrendi és az életmódbeli változtatások csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – olvasható az Archives of Neurology aktuális számában.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatásával végzett vizsgálat azokra a tényezőkre próbált rávilágítani (étrend, testmozgás, tápanyag-kiegészítők, krónikus betegségek), melyek befolyásolhatják a mentális képességek hanyatlásával járó központi idegrendszeri betegség, az Alzheimer-kór kialakulását. Megállapították, hogy a mediterrán diéta (gazdag telítetlen zsírsavakban, zöldségben és gyümölcsben), a folsav-szedés, kevés alkohol, a rendszeres testi és szellemi gyakorlatok csökkentik a kockázatot.

Azonban Dr. Martha Daviglus és az Északnyugati Egyetem munkatársai szerint a kapcsolat ugyan statisztikailag jelen van, azonban nem elég erős. Ezek helyett jóval jelentősebb kockázat ered az életkorból, valamint az apolipoprotein A nevű anyag egyéni variációja is hozzájárul a rizikó fokozódásához.

szomszed

A vizsgálat széleskörű és hosszútávú, a populációt fókuszba állító tanulmányokra, és klinikai vizsgálatokra épült, melynek során azt tanulmányozták, hogy a világon mintegy 26 millió embert érintő betegség kialakulását és lefolyását mely tényezők képesek befolyásolni. A legfontosabb következtetés az volt, hogy az idősek, és azok, akik családjában előfordul a betegség, a leginkább úgy előzhetik meg a betegséget, ha mind testileg, mind szellemileg aktívak maradnak. Ez persze más krónikus betegségek – például szív- és érrendszeri elváltozások, cukorbetegség, elhízás – szempontjából is előnyös.

Forrás: