Beszédterápia és depresszió

A depresszió gyakori betegség, amelyre számos különféle kezelést alkalmaznak. Bár az antidepresszáns gyógyszerek rendkívül népszerűek és általában hatékonyak is, nem szabad alábecsülni a nem gyógyszeres terápiák erejét sem.

A kutatók a beszédterápia egyik típusával, az interperszonális pszichoterápiával kapcsolatos szakirodalmat vizsgálták át. Ez egy korlátozott ideig tartó beszédterápia, melynek során a terapeuta és a páciens azonosítják a problémát, és olyan stratégiát dolgoznak ki az interperszonális kapcsolatok terén, amely javítja a helyzetet. A technikát kifejezetten a depresszió kezelésére fejlesztették ki.

A szakértők 38 tanulmányt elemeztek, melyekben összesen 4356 páciens vett részt. A kutatások az interperszonális pszichoterápiát hasonlították össze más terápiákkal illetve kombinált módszerekkel. Kiderült, hogy az interperszonális pszichoterápia egyértelműen hatékonyabb, mint a semmilyen kezelés. A farmakoterápia valamivel hatékonyabbnak mutatkozott, mint az interperszonális pszichoterápia. A gyógyszeres kezelés és az interperszonális pszichoterápia kombinációja azonban hatékonyabban megakadályozta a visszaesést, mint a gyógyszer önmagában.

shutterstock_559793172

A depresszió másik nem gyógyszeres kezelési lehetősége a kognitív viselkedésterápia. Az elemzés azt mutatta, hogy a beszédterápia két típusa ugyanolyan hatékony, bár a vizsgált tanulmányok száma alacsony volt.

Az American Journal of Psychiatry szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzőinek összegzése szerint az interperszonális pszichoterápia mérsékelt-nagy hatást fejt ki a depresszió kezelésében. Az eredmény azért jelentős, mert a depresszió bizonyos típusai, például a komplikált gyász rosszul reagálnak az antidepresszáns gyógyszerekre. A szerzők azt is hozzátették, hogy a gyógyszerek és a pszichoterápiák valószínűleg eltérő mechanizmussal fejtik ki hatásukat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.