Cukorbetegek diétás szabályai – 3. rész

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják

Zsírok

Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására, az érelmeszesedés fokozott kockázata miatt. A zsírszegény tej és tejtermékek, húsok fogyasztása ajánlott. A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös.

 

Kerülendő a tejszín, a zsíros sajtok, szalámifélék, szalonna, tepertő, zsíros húsrészek. Az ételkészítés során is csökkenthetjük a táplálék zsírtartalmát (pl.: a tej fölözése, a húsok zsírtalanítása, a bőr lehúzása, kevesebb zsiradék használata révén). A készételek zsírtartalma is csökkenthető (pl.: a húsos leveseket, pörköltfélék zsírját leválasztjuk).

Nem ajánlott a magas koleszterintartalmú belsőségek (pl.: sertésmáj) gyakori fogyasztása. Kiváló tápanyag-összetétele (vas, A-, B2-, B12-vitamin) miatt azonban ritkán fogyaszthatják cukorbetegek is (hetente max. 5-8 dkg mennyiségben). A tojás szintén magas koleszterintartalmú, ugyanakkor kitűnő a tápanyag-összetétele (A-, D-, B12-vitamin), ezért mértékletes fogyasztása megengedett (heti egy alkalommal önálló ételként szerepelhet a diétában).

cukorbetegseg35

Rostok

Napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztásával érhető el megfelelő élelmi rostbevitel. Fogyasztásuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét. Gyümölcsöt naponta ajánlatos fogyasztania a cukorbetegnek 20-30 dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával. A szőlő, a banán és a szilva fogyasztása nem ajánlott, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma. Azonban alacsonyabb vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható, mértékkel.

Kávé, tea

A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, cukor hozzáadása nélkül fogyasztható.

Alkohol

A nagy mennyiségben cukrot tartalmazó italok mindenképpen kerülendők. Naponta 2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében is ajánlott, mivel hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhet.

 

Forrás: http://www.webbeteg.hu/