Fiatalokat is fenyeget a rák!

Prof. dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke írásában rávilágít arra, hogy a rák nem csak az idősebb korosztályt veszélyezteti, és a 45 év alatti rákos megbetegedések jó része megelőzhető lehetne.

vastagbelrak_kapgaleria4A rák már nem olyan végzetes kór, mint ahogy az a köztudatban él, de tudnunk kell, hogy bár túlnyomó többsége a betegeknek idősebb 65 évesnél, azért a betegség előfordul fiatalabb korban is.
Ami elkeserítő, hogy a 45 év alatti rákban megbetegedettek többsége vagy olyan rákban betegedett meg, amit meg lehetett volna előzni, vagy olyanban, amit, ha időben felfedezik, meg lehet gyógyítani.
A Magyar Rákellenes Liga több év óta folytat ismeretterjesztő tevékenységet és szervez segítő foglalkozásokat a fentiek elkerülésére.
Idei programjaink céljául tűztük ki a fiatalkorú rákbetegség megelőzésének időbeli felismerésének és a megbetegedettek segítésének szorgalmazását, szervezését, jobbítását.
A 45 év alatti rákos megbetegedések gyakoriságában az első öt helyen a tavalyi évben nőknél a mellrák (704 beteg, 84 halott), a festékes bőrrák (331 beteg, 35 halott), a méhnyakrák (238 beteg, 45 halott), a tüdőrák (170 beteg, 59 halott) és a vastagbélrák (111 beteg, 44 halott) áll. Míg férfiaknál ugyancsak az első öt helyen a hererák (450 beteg, 23 halott), a tüdőrák (198 beteg, 95 halott), festékes bőrrák (180 beteg, 19 halott), vastagbélrák (165 beteg, 31 halott) és veserák (90 beteg, 27 halott).

Ezek közül a rákos megbetegedések közül a tüdőrákot, vastagbélrákot és a bőr festékes rosszindulatú daganatát többségükben meg lehetne előzni, ha nem dohányoznának, ha egészségesen táplálkoznának és ha óvatosan napoznának az emberek. A mellrákot, a hererákot rendszeres önvizsgálattal fel lehetne fedezni, a méhnyakrák ellen ma már van – igaz, hogy drága – védőoltás is, de a 25 éven felüli nők részére háromévente államilag szervezett szűrővizsgálat már elérhető.

Tulajdonképpen a fiatalkori rákok közül egyedül a férfiak körében említett veserák az, amit a fent említett módszerekkel elkerülni, vagy időben felismerni nem tudunk.

A fentiek alapján a megelőzhető és időben felismerhető rákos megbetegedések közül a leggyakoribbak talán feleslegesen szednek áldozatokat a 45 évnél fiatalabbak közül.

Prof. dr. Simon Tamás a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Forrás: