Milyen parókát vegyen, aki kemoterápiára jár?

Amikor rákbetegség miatt kemoterápián esik át egy beteg, talán a haja elvesztését sínyli meg leginkább a lelke. A paróka ilyenkor jó megoldás lehet, de melyik az igazi?

A rák kegyetlen betegség, nem csak azért, mert életéért kénytelen harcolni a beteg, hanem mert külsején is hamar észrevehető. A haj elvesztését a kemoterápiás kezelés miatt különösen a női lélek megsínyli meg, a férfiak büszkén viselik kopaszságukat, mint ahogy egészségesen is. A beteg helyzetét némileg könnyíti, hogy ma már igen élethű, az eredeti haj színéhez tökéletesen illeszkedő paróka kínálat létezik.

kezd%25C5%2591d%25C5%2591%2520kopaszod%25C3%25A1s5

A paróka kemoterápia esetén nagy segítség, bár sokan elutasítják vagy egyszerűen még csak nem is hallottak ilyesmiről. Azonban van, akinek annyira érzékeny lesz a bőre, hogy még a paróka is zavarja. Így van, aki pamut kendőt, sapkát, turbánt visel a kezelése idején, mások szabadon hagyják a fejüket.

A paróka viselése a nyári hőségben eléggé megterhelő a meleg miatt. Mivel célzott kemo- és sugár terápiák vannak, nem minden esetben hullik ki a haj. Erről a kezelőorvos felvilágosítást ad. Ha szükség van parókára, akkor a betegnek a terápia megkezdésétől kb. 2 hét áll rendelkezésére a paróka beszerzéséhez.

A parókára kényszerültek általában 3 féleképpen reagálnak

1. „ha már lúd, legyen kövér” alapon mindig áhított, de soha meg nem valósított frizurát választanak. Ők általában fiatalok, akiknek újra és újra kiújuló betegségük miatt szinte sosem tud kinőni a haja.

2. vannak, akik mindenképpen az eredeti hajuk másához hasonló parókát vásárolnak. Ők általában a munkahelyükön való megjelenés miatt ragaszkodnak a megszokott frizurához, pl. tanárok, banki dolgozók, orvosok.

3. vannak, aki teljes mértékben elutasítják a parókaviselést egyéb, személyes okok miatt.

kopaszodas_kepgaleria3

Az onkológus évente egyszer receptes parókát írhat fel (támogatás kb. 15 000 Ft). A paróka receptet általában gyógyászati segédeszköz üzletben váltható be, ahol sajnos eléggé kicsi a választék és általában a hagyományos, olcsó parókák kaphatók.

Nagy választékban kapható paróka fodrászkellékesnél, kimondott paróka szaküzletben és természetesen az internet sem hanyagolható, ahol a kínálat szinte a végtelen. Mivel elég kevés helyen váltható be a recept, vásárlás előtt tájékozódni kell.

Milyen a kemoterápiás paróka?

Színét illetően a saját hajat tökéletesen pótolja, végtelen a választék, vagy kimondottan festett hajúaknak készített hajfestés utáni lenőtt hajtővel is kapható (nem csak) kemoterápiás paróka. Az üzletekben az eladók segítenek színt választani.

A kemoterápiás paróka nem összetévesztendő a receptre felírt parókával. Vannak gyártók, akik a hagyományos, egyszerű parókát kifejezetten kemoterápiás betegeknek turbózzák fel. A kemoterápiás paróka belső fejtető részét jól szellőző, bőrbarát anyagból készítik. Ez nagy komfortérzetet nyújt és megkönnyíti a paróka viselését a mindennapokban. A kemoterápiás paróka drága, nem TB támogatott. A kemoterápiás parókák belső kialakítása a legfontosabb, mivel a paróka belseje érintkezik a fejbőrrel a legtöbbet, a két legáltalánosabb belső:

– a kézi csomózás, aminek során kézzel csomózzák a hajszálakat egy tüllszerű rugalmas anyagra. Ez nagyon kényelmes, puha viselet. (40 000 – akár 350 000 Ft-ig)

– a gépi varrásos kemoterápiás paróka, ami a fentebb említett szellőző anyaggal ellátva kapható. (35 000 – 170 000 Ft)

Mivel a kemoterápiás paróka átmeneti időszakra használatos, ezért nem készítik igazi hajból, csak szintetikus hajból. Ápolásához vásárolható sampon, balzsam, formázó és egyéb szerek, amik a coccolino öblítővel is tökéletesen helyettesíthetőek. A szintetikus haj egyik előnye, hogy mosás után is úgy áll, mint előtte, viszont nem festhető és meleg formázásnak nem szabad kitenni, mint pl. hajsütő, vagy hajvasaló. Az igazi hajból készült paróka egy másik kategória, de nem kizárt a viselése kemoterápia alatt. Már aki megengedheti magának (Ár: 60 000 – 450 000).

A kemoterápiás paróka kapható készen vagy készíttethető, ez utóbbi jóval drágább, de bármelyiket választjuk is, a méret nagyon fontos. Kalapméret (fejkör) alapján vannak méretezve a parókák, ezt kell figyelni vásárláskor.

nem%2520kopaszodom6

Nagyon látszik majd, hogy parókát hordok?

A kérdés jogos, de ha reálisan állunk hozzá a vásárláshoz, nem érhet csalódás. Rengeteg féle kategóriába sorolható paróka van, ezeket használati cél szerint csoportosítják. Egy 3 000 Ft-os farsangi parókán nyilvánvalóan látszani fog, hogy parókát visel az illető. A megbízható, márkás kemoterápiás parókák azonban élethűek és észrevétlenül viselhetőek, mert kemoterápiás viseletre vannak kidolgozva.

Paróka vásárláskor a legfontosabb szempont: az anyagiak. Minden beteg a maga pénztárcájának megfelelően vásároljon. A kemoterápiás paróka (19 000 – 35 000 Ft) beszerzése nem kötelezőszerű, helyette bátran viselhető sima, de minőségi divat paróka is.

Valastyán Krisztina

Forrás: