Az elszigeteltség mellrákot okozhat?

A stressz, a szociális elszigeteltség és az elhízás valamint a rízsdús étrend növeli a mellrák kialakulásának esélyeit

A Georgetown Lombardi Központi Rákkutató Központ szakértői szerint a stressz, a szociális elszigeteltség, valamint a zsírdús étrend növeli az agy neuropeptid Y (NPY) szintjét, ami hosszútávon elhízás, inzulinrezisztencia és mellrák kialakulásához vezethet.

Az NPY jelenléte különösen a szociális elszigeteltség és a zsírdús étrend együttes előfordulásakor nő meg. A kísérletben megvizsgált elszigetelten és kontrollált étrenden tartott egerek NPY-szintje is jelentősen nőtt, valamint a terminális végek aktivitása is fokozódott. Ezek azok a tejmirigyben található struktúrák, amelyeken az emlődaganatok kialakulhatnak.

szex48034

"Valószínű, hogy az NPY nagy szerepet játszik az emberi melldaganat kialakulásában is, erre azonban nincs bizonyítékunk, hiszen emberi kutatásokat még senki nem végzett ebben a témában – nyilatkozta Allison Sumis, a mostani kutatás vezetője – Laboratóriumi kísérletekből tudjuk azonban, hogy az NPY segíti az emberi mellrákos sejtek növekedését."

A mostani kutatás során a tudósok progeszteron és különböző rákkeltő anyagok beadásával mellrákot indukáltak a kísérleti egereknél, majd négy csoportra osztották őket. Az első csoport tagjai együtt éltek és normális étrenden tartották őket. A második csoport tagjai külön éltek de normális diétán tartották őket. A harmadik csoportban és negyedik csoportban vezették be a zsírdús diétát, de míg az egyik csoport tagjai együtt, addig a másik csoport tagjai külön, saját ketrecben éltek.

mell22

A tizenhét hetes kísérlet végére a szociálisan elszigetelt és zsírdús diétán tartott egerek 92 százalékánál alakult ki melldaganat, míg a normális diétán tartott két csoport esetében csak 36 százaléknál. A csoportosan élő, de zsírdús diétán tartott egerek esetében az előfordulási arány 67 százalék volt.

A szakértők szerint a szociálisan elszigetelt zsírdús étrendet tartott egerek csoportjában kialakult daganatok korábban jelentkeztek és nagyobbak is voltak, mint a többi csoportnál "Ezeket az adatokat természetesen nem lehet egy az egyben lefordítani humán esetekre, de fontos hogy lássuk mekkora veszélyt jelent a szociális elszigeteltség és a zsírokban gazdag étrend" – nyilatkozta Sumis. A kutatás részletes adatait a szakértők az Amerikai Rákkutatási Társaság (AACR) 2011-es éves gyűlésén ismertették.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.