Záporos júniusi időnk lesz

Éjszaka már egyre kevesebb helyen volt zápor, zivatar. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett ismét sok fátyolfelhőre és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, a Dunántúlon több helyen, keletebbre elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.

Nyári zivatarok

Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Front nem lesz felettünk, orvosmeteorológiai szempontból eseménytelen időjárásra van kilátás. A déli órákban a kevésbé felhős területeken erős lesz az ultraibolya sugárzás.

eso_elott

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé alakul ki zápor, zivatar. Hétfőn már csak délen lehet több felhő és csapadék, ezt követően pedig országszerte többórás napsütés várható, és elvétve lehet záporeső, esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) csak lokálisan alakulhat ki.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 2. 16,6 °C -1,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 35,1 °C (1927) legalacsonyabb hőmérséklet: 0,5 °C (1928)

 

Forrás: met.hu