Záporok, zivatarok tarkítják a mai időjárást

A magasba törő gomolyfelhőkből az északi megyékben számíthatunk nagyobb számban záporok, zivatarok megjelenésére, kisebb körzetekben felhőszakadás is lehet.

 Nagy intenzitású csapadék idején átmenetileg ugyan lehűl a levegő, de amint kisüt a nap, a hőérzetünk ismét jelentősen megugrik, a levegő magas páratartalma miatt azonban szervezetünk nehezebben adja le a hőt a környezetének, ami az egészséges embereket is megterheli. Nem tudunk megfelelően pihenni, idegesebbek, ingerlékenyebbek lehetünk a megszokottnál. A szív- és érrendszeri betegekre is nehéz napok várnak.

Estére a csapadék területi kiterjedése valamelyest csökken, de az ország nagyobb részén sok lesz a felhő. Késő estétől az Alpokalján és a Kisalföldön újra képződhetnek záporok, zivatarok. A zivatarokat kísérheti rövid ideig szélerősödés, egyébként gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 19 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

idojaras

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak elején keleten, végén pedig több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, közte inkább a napsütés lesz a jellemző.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 26, 31 fokról többnyire 30, 34 fokig emelkedik, de hétfőn már nyugaton hűvösebb lesz, a Tiszántúlon még 32, 33 fok várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 26. 23,6 °C +2,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,4 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,0 °C (1924)

Forrás: met.hu