Zápor, zivatar és jóidő

Napos és erősebben felhős időszakok egyaránt lesznek, az ország északkeleti harmadán zártabb lehet a felhőzet, délnyugaton viszont hosszabb napsütés valószínű.

Több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, a csapadék esélye délnyugaton a legkisebb. Az északkeleti, keleti szél elsősorban az ország északi felén élénk, néhol erős lesz, de zivatarok környezetében a szél átmenetileg viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között alakul, a déli területeken lehet a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható, a tartósabban napos déli és keleti részeken lehet a melegebb.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan országszerte tovább emelkedik, jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Elkezdődött az útifű és a lórom pollenszórása is, bár pollenkoncentrációjuk egyelőre jellemzően alacsony, helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. A kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is még sokfelé közepes koncentrációban lehet jelen. A nyír, a platán és a fűz pollenszezonja véget ért, virágporuk már csak minimális mennyiségben fordulhat elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.