Változóan, illetve erősen felhős idő valószínű

Változóan, illetve erősen felhős idő valószínű, hosszabb időre délelőtt a Tiszántúlon, késő délután a Nyugat-Dunántúlon süthet ki a nap.

Délelőtt elszórtan, majd délután már több helyen várható zápor, zivatar, legnagyobb eséllyel az ország középső harmadán, legkevésbé a Tiszántúlon. Legvalószínűbb kísérőjelenségként a felhőszakadás emelhető ki, de átmeneti szélerősödés, viharos lökések is előfordulhatnak. Másutt gyenge vagy mérsékelt légmozgásra számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul, keleten lesz a melegebb.

Front nem érinti térségünket, így fronthatás sem veszi igénybe szervezetünket. Kedden viszont hazánk több pontján számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, emiatt párássá, fülledtté válhat a levegő. Párás időben kedvezőbbé válnak a körülmények a kórokozók életfeltételeihez és szaporodásukhoz, a fertőző betegségek ezáltal könnyebben terjedhetnek.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenkoncentrációjuk helyenként már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti. Közepes szintet érhet el még egy-egy helyen a tölgy, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja, sőt utóbbiaké helyenként magas is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a nyír és a kőris virágporából is. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja csak lassan emelkedik, egyelőre még az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu