Üssünk mini fánkgolyókat!-kelesztés nélkül 2017-01-26 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Gyors, egyszerű, kelesztés nélküli apró fánkfgolyó, a tökéletes gyerekbarát farsangi desszert. Vannak tészták, amelyeket kiválóan lehet apró méretűre vágni, formázni, de a farsangi időszak nagy kedvence, a fánk eddig kivétel volt ez alól. Ráadásul nálunk a farsangi fánk a szalagos fánk. De zsugorító készülék híján hogy lesz a méretes szalagos fánkból egy harapással eltűntehető finomság? Itt jött a képbe egy recept, amely nagymamám kockás receptkönyvében lapult és úgy hirdette magát, mint a világ legegyszerűbb fánkja, amely apró méretéből fakadóan önmagától megfordul az olajban. Azt kell mondanom, hogy némi módosítás után nem kétséges: számunkra mind ízében, mind formájában ez a tökéletes fánk. Mini fánkgolyó kelesztés nélkül Hozzávalók: 35 dkg liszt fél tasak sütőpor 1 nagy csipet só 1 kisebb tojás 3 púpos evőkanál porcukor 1 zacskó vaníliás cukor 2 dl tejföl 6-7 dl olaj a sütéshez Elkészítés Keverjük simára a tojást a kétféle cukorral és a tejföllel. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük el benne a sót és a sütőport. Egyesítsük a két tál tartalmát és robotgép segítségével gyúrjuk össze. A nyers tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 5-7 mm vastagra. Egy kisméretű pohár vagy pogácsaszaggató segítségével vágjunk belőle kb 3,5-4 cm-es köröket. Bő, forró olajban, közepes lángon süssük ki a minifánkokat. Vigyázzunk, mert gyorsan sülnek! Megjegyzés Először a fánkok tetejét süssük, vagyis az olajba a tetejükkel lefelé tegyük, mert így szépen megnőnek, szinte teljesen kerekek lesznek, ráadásul önmaguktól megfordulnak sülés közben. (Ha mégsem, segítsünk nekik…) Én 20 százalékos zsíros tejfölt használtam, amely felvette a receptben megadott 35 dkg lisztet. A lényeg, hogy lágy, de nem ragadós, ruganyos tésztát kell kapnunk. Kezdjük kevesebb liszttel és apránként adagoljuk hozzá a többit, közben időnként ellenőrizzük a tésztánk állagát. Forrás: Mom with Five