Újra itt a nyári meleg

Határozott légköri front nem ér el bennünket, de a magasban erőteljes melegedés zajlik a következő 36 órában.

Nyári meleg melegfronttal

Ez az időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol nagyobb stresszt, náluk a fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak.
Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, emiatt a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható, mind a munkában, mind pedig a járművezetésben.
A sok fátyol- és kevés gomolyfelhő mellett mindenütt sok lesz a napsütés, kisebb záporok elvétve az ország északi területein fordulhatnak elő. A déli szél napközben nagy területen megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. naposido_idojaras

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Napos és erősebben felhős időszakok és területek váltakoznak majd, az időszak első felében még csak elszórtan, vasárnaptól már többfelé valószínű zápor, zivatar. Hétfőn több helyen hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Pénteken nagyobb területen viharossá fokozódhat a délnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között alakul, csütörtökön lehet ennél pár fokkal hűvösebb, illetve pénteken melegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 28, 34 fokról a hétvégére 24, 30 fok közé csökken, majd hétfőn a keleti területeken 31, 34 fokig emelkedik, nyugaton 21, 25 fokig süllyed.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 14. 20,0 °C +0,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 36,2 °C (2000) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,5 °C (1923)

Forrás: met.hu