Tovább élhetnek a melanoma-betegek a béta-blokkolók miatt

Az immunterápia és a béta-blokkolók ígéretesek a melanoma ellen

Azoknál a rákbetegeknél, akiknél az immunterápiát béta-blokkolókkal kombinálják, kutatók szerint nagyobb a melanoma túlélésének az esélye.

Új remény a daganatos betegek számára: azon melanoma-pácienseknél, akik béta-blokkolókat is kapnak, egy kutatás szerint hosszabb élettartam várható. Az amerikai Penn Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a szívritmus-zavar kezelésére és a szívroham megelőzésére szolgáló béta-blokkolókat alkalmazó rákos betegek tovább élnek.

A szakemberek szerint azon melanoma-pácienseknek, akik immunterápiát kaptak, miközben a béta-blokkolók egy specifikus típusát szedték, hosszabb életre volt kilátásuk, mint a csupán immunterápiával kezelteknek.

Egy kísérlet során, melyet egereken végeztek, a kutatók ugyanezt az eredményt tapasztalhatták. Dr. Todd Schell, a Penn Állami Egyetem Egészségügyi Kollégiumának mikrobiológia- és immunológia professzora elmondta: mivel a béta-blokkolók széles körben elérhetők, a felfedezés egy új támpontot adhat az orvosoknak betegeik megfelelőbb kezelésére.

„A béta-blokkolók egy típusa hatékony a melanoma ellen, a pan-béta-blokkolók, melyet utoljára jutna eszükbe az orvosoknak felírni – fejtette ki. – Legtöbbjük béta-1 szelektív blokkolót szed, vagy semmilyet. Vagyis, a betegek igen nagy száma lenne jogosult pan-béta-blokkolók alkalmazására, miközben immunterápiát is kap. S mivel a béta-blokkolók elismert gyógyszerek, tudjuk, hogy biztonságosak, olcsók és igen hamar használhatóak a beteg-ellátásban.”

Azon melanoma-betegségek, amelyek már metasztázisokat, azaz áttéteket képeztek, vagy átterjedtek a test egyéb részeire, igen rossz a megítélésük. S miközben egyes immunterápiák – melyek a szervezet immunrendszerét erősítik, hogy harcolhasson a kór ellen – ígéretesek, a pozitív válasz aránya alig 35 százalékos.

Korábbi kutatások azt mutatták: a pszichológiai stressz gátolja, hogy az immunrendszer hatékonyan küzdjön a tumor ellen, míg az alacsonyabb stressz-szint erősíti a rákellenes kezelés előnyeit.

melanoma

A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy vajon ha a stresszt béta-blokkolókkal csökkentik, javul-e az immunterápiával kezelt melanomabetegek állapota.

„A béta-blokkolók lassítják a szívritmust, se az immunsejtekre is hatással vannak, javítva az immunfunkciót – magyarázta dr. Schell. – Érdekelt bennünket, vajon van-e összefüggés aközött, ha a betegek egy másik egészségügyi állapotra szedik ezt – milyen válasz jön létre az immunterápiára. Az áttétes melanoma esetén jelenleg három különféle immunterápia javasolt, s ezeket külön az emberi populációkban is megvizsgáltuk.”

A dr. Kathleen Kokolus által kifejlesztett tanulmányokban a kutatók 195 áttétes melanomás beteg adatait elemezték, akiket immunterápiával kezeltek 2000 és 2015 között – közülük 62 kapott béta-blokkolókat is. Összevetették a béta-1 szelektív blokkolót, a pan-béta-blokkolót szedők és az azt egyáltalán nem alkalmazók túlélési arányait.

Miközben volt egy kevés különbség aközött, milyen hosszú ideig éltek a béta-1 szelektív blokkolót szedők vagy az azt abszolút nem szedők, az eredmények rámutattak, hogy a pan-béta-blokkoló alkalmazói jelentős mértékben tovább éltek, mint a többiek.

5 évvel az immunterápia után a pan-béta-blokkolókat is kapott immunterápiások 70 százaléka még életben volt, míg azoknak, akik nem szedtek ilyet vagy az 1-es típust kapták, csak 25 százalékuk élt.

A kutatók az eredményeket követően egérkísérlettel is bizonyították.

Dr. Joseph Drabick, a Penn Állami Egyetem Egészségügyi Kollégiumának orvos professzora elmondta: a felfedezés azt sugallja, hogy a pszichológiai stressz csökkentése béta-blokkolók segítségével segít javítani az immunterápia hatékonyságát és a melanoma-páciensek túlélési esélyeit.

„Az új immunterápiák nagyon jók, de nem működnek mindenkinél – szögezte le. – Ezért akartuk jobbá tenni a kezeléseket, s mondhatni, drámai javulás mutatkozott a béta-blokkolókat is szedőknél.”

A tanulmányt az OncoImmunology szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php