Top 10 természetes módszer az influenza és a megfázás ellen!

Sokszor gyógynövényekkel is leküzdhető a betegség

A megfázás az egyik leggyakoribb oka annak, ha egy gyermek hiányzik az iskolából vagy egy felnőtt nem tud munkába menni. Átlagosan 2-3 megfázáson esünk át évente, főleg télen. Ha kitör rajtunk, érdemes a legjobb gyógynövényeket is bevetni, mint természetes módszert a megfázás ellen.

Évente többször is kénytelenek vagyunk szembenézni a megfázás, rosszabb esetben az influenza tüneteivel. Különösen a téli és a tavaszi időszakban jellemző a vírusok támadása.

Tízből négy felnőtt általában természetes módszerekkel küzd a betegség ellen. Íme a leghatékonyabb megfázás elleni gyógynövények listája.

1.Echinacea: az immunrendszer erősítésének képességéről ismert. Stimulálja a fehér vérsejteket, növeli az ún. interferon termelődést, növeli az immunrendszer képességét a támadó mikrobákkal szemben. Tanulmányok szerint az echinacea lényegesen csökkenti a légúti fertőzés kockázatát, sőt ez a természetes módszer lerövidíti a betegség idejét.

2.Kínai csüdfű: tonik és adaptogén, mely vizsgálatok szerint erősíti az immunrendszert és harcol a vírusok, baktériumok, a gyulladás ellen.

3.Bodza: a bodza képes gátolni azt az enzimet, melyet az influenza vírus használ, hogy behatoljon a sejtmembránba. Egy tanulmány során a bodzalé málna-kivonattal, glükózzal, citromsavval és mézzel kombinálva az influenza vírus A és B változatát is kiküszöbölte.

4.Fokhagyma: ez a természetes módszer megfázás ellen régóta ismert. Titka, hogy a fokhagyma növeli az immunfunkciót és elpusztítja a mikrobák széles körét. Aktívan fellép a megfázás és az influenza vírusok ellen. Ún. expectorátusként működik, vagyis segíti a nyákoldást a szervezetben.

5.Édesgyökér: ez a gyógynövény glicirrizint tartalmaz, amely képes a vírusok széles körének inaktiválására, a vírusok gátlására. Olyan poliszacharid összetevőt is tartalmaz, amely növeli az interferon termelését és aktiválja a fehér vérsejteket.

6.Orbáncfű: ez a természetes módszer gátolhatja az A- és a parainfluenza vírusokat.

7.Lomatium dissectum: hazánkban nem honos, ám ez a gyógynövény is igen hasznos megfázás ellen. Eredetileg az indiánok alkalmazták baktérium- és vírus fertőzések esetén. Tanulmányok szerint valóban hatékony velük szemben.

8.Aprócsalán: ez a természetes módszer gátolja az influenza A vírusát, de tápanyagokat is tartalmaz. A csalánban nagy mennyiségű karotinoid és flavonoid található, amelyek segítenek enyhíteni az allergiát.

9.Citromfű: több tanulmány bizonyítja, hogy a citromfűnek vírusellenes hatása van – hasznos a parainfluenza és más, bakteriális fertőzések ellen is.

citromfű

10.Borsmenta: a borsmentaolaj segít a légutak relaxálásában, s megnyitja a váladék miatt bedugult orrjáratokat. Egy tanulmány szerint belélegzése enyhít a légzőszervi kellemetlenségeken.

Vagyis, a drága gyógyszerek mellett a természetes segítségként használható gyógynövényeket sem árt kipróbálni. Amennyiben súlyosabb a helyzet és a megfázás nem múlik, persze fontos igénybe venni az orvos – és a gyógyszerek – segítségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php