Több országrészben viharos szél és zápor várható

Gyakori lesz az erőteljes gomolyfelhő-képződés, de emellett csütörtökön is számíthatunk több-kevesebb napsütésre.

Éjszaka többfelé, napközben szórványosan várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is kialakulhat. Késő estére a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, kiderül az ég, inkább az északi megyékben maradhat több felhő, fordulhat elő még zápor, zivatar. Csütörtökön a délnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében akár károkozó széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 34 fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb.

A közelünkben található légörvény a magasban pár fokkal hidegebb levegőt szállít fölénk, emiatt azok, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik „olajozottan”, hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. A közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!

szeles-ido

Pollenjelentés
A hétvégén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, de helyenként magas is lehet. A meteorológiai előrejelzés alapján péntek délután, illetve vasárnap ismét heves zivatarok alakulhatnak ki, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad, bár az útifűé helyenként közepes is lehet. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a szelídgesztenye pollenje általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A libatopfélék és a kenderfélék virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu