Testrészek, melyek ápolásáról nem szabadna megfeledkezni

Amikor egy nő szépnek akar látszani, akkor természetes a számára, hogy kisminkeli az arcát és kifesti a körmeit. Persze a valóságban ennél többről van szó, hiszen sokan járnak rendszeresen kozmetikushoz, körmöshöz, esetenként pedig esztétikai orvoshoz vagy plasztikai sebészhez.
Minden esetben két testrészen van a hangsúly, az arcon és a körmökön, más területekről pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni.  
Dr. Parrák Zita, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője szerint érdemes odafigyelni a sarok, a kézfej és a nyak ápolására, feszességének megőrzésére is.

Az egész testünket bőr fedi, aminek elsődleges feladata, hogy védelmet nyújtson a környezet káros hatásai ellen. Ezek egyfajta oxidatív stressz révén káros szabad gyököket hoznak létre, amelyek károsíthatják a sejteket, és a bőr feszességét adó kollagént, így hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.

noi-nyak

Sarok: különösen nagy terhelésnek van kitéve

„Bőrünk nem egyformán van kitéve a fizikai és kémiai hatásoknak. A két lábon való járás miatt sarkunk különösen nagy terhelésnek van kitéve. Ennek hatására a bőr megvastagszik, időnként pedig berepedezik. Ez nem csupán esztétikai szempontból nyújt csúnya látványt, hanem behatolási kapu is lehet egyes kórokozók számára. Különösen akkor, ha lábunk hajlamos az izzadásra, és egy rosszul szellőző cipőben járunk rendszeresen. Az ilyen környezetben felszaporodó baktériumok és gombák az elhalt hámsejtekből és a faggyúmirigyek által termel zsírból táplálkoznak, ami sajnos nagyon kellemetlen bűzt is okozhat. A kellemetlen lábszag a csúnya látvány és az esetleges súlyosabb fertőzés elkerülése végett fontos a rendszeres bőr- és körömápolás a lábon is” – mondja a szakember.

Hordjunk jól szellőző lábbelit, kerüljük a műanyag cipő és zokni viselését. Cseréljünk legalább naponta zoknit, mossunk lábat, és rendszeresen hidratáljuk a bőrt lábápolóval. Időnként érdemes pedikűröst felkeresni, aki eltávolítja a kialakult bőrkeményedést, és rendbe teszi a körmöket” – teszi hozzá.Ha valakinek gondot okoz a fokozott izzadás, akkor az hatékonyan kezelhető izzadásgátló botox injekcióval. Egyszeri kezelés három-négy hónapig mintegy 90%-kal képes csökkenteni az izzadás mértékét. „A kezelés biztonságos, és a szúrásoktól sem kell megijedni. A fájdalmat érzéstelenítő krémmel lehet csökkenteni. Az izzadásgátló botox kezelés jól alkalmazható bármely, fokozott izzadásra hajlamos testrészünkön, így elsősorban a hónaljakban, tenyereken és talpakon. Természetesen itt is ki kell hangsúlyozni a megfelelő ruházatot és a rendszeres tisztálkodást, kiegészítve a bőrápolással” – hívja fel a figyelmet.

Kéz: fokozottan ki van téve a káros hatásoknak

Ahogy korábban említettük, az öregedés jelei bárhol megjelenhetnek a testen, így nem csak az arcon. Az orvos-esztétikai kezeléseket zömében az arcon végzik a páciens kérésére, azonban hiába néz ki fiatalosan az arcán valaki, ha egyéb testrészein öreg marad a bőr.

Testünk nagy részét általában ruha fedi, a nyakunkat vagy kézfejünket azonban nem. Sokszor pedig ezek a területeken fokozottabban jelennek meg a ráncok, öregségi foltok, vékonyodik el a bőr, és veszít rugalmasságából, feszességéből. Különösen a kéz érzékeny, hiszen talán a legjobban ki van téve a károsító tényezőknek (hideg, meleg, napfény, mosószerek, szappan, víz stb.)

„Természetesen itt is ki kell hangsúlyozni a megelőzés szempontjából fontos rendszeres bőrápolást, amellyel lassítani lehet a bőr öregedését. Amikor azonban már megjelentek ezek az elváltozások, akkor is lehet segíteni. A kézfej bőrének állapota nagymértékben javítható lézeres kezeléssel, amely egyrészt képes a kollagén termelésének stimulálásával a bőrt feszesíteni és a hámréteget megújítani, valamint a barna öregségi foltokat eltüntetni. Hasonló eredmény érhető el villanófényes IPL kezeléssel is. A bőr alatt megfogyatkozott zsírszövet pótlásával, saját zsírátültetéssel vagy hialuronsav befecskendezésével jelentősen fiatalosabbá tehető a kézfej. Érdemes tehát az arc mellett a kézre is odafigyelni, ha szeretnénk, hogy megjelenésünk valóban fiatalos legyen” – mondja Dr. Parrák Zita.

Nyak: az arcbőr is megereszkedhet miatta

A nyakon az öregedés során megjelenő ráncok kialakulásában két dolog játszik fontos szerepet. Egyrészt a bőr, ahogy azt korábban említettük, idővel veszít feszességéből és rugalmasságából azáltal, hogy az azt biztosító kollagén és elasztikus rostok száma csökken. Másfelől pedig a nyaki bőrizom, amit platysmának hívnak.

nyak

A korral ez helyenként megfeszül, és hosszanti szalagokat hoz létre, ráadásul hozzájárulhat ezzel az arc bőrének megereszkedéséhez, és az állvonal kontúrjának egyenetlenségéhez is. Az izomban kialakult összehúzódások jól oldhatók az izomba adott botox injekciókkal, amivel eltüntethetők ezek a kialakult szalagok, és javítható az állvonal kontúrja. A kézfej bőréhez hasonlóan lézerrel pedig a bőr állapotán lehet javítani a kollagén termelés stimulálásával és a hámsejtek megújításával.

Persze az említetteken kívül még számos hatékony eljárás létezik a fiatalos megjelenés megtartásához vagy visszaállításához, igazán jó eredmény akkor érhető el, ha egy olyan komplex folyamatot, mint az öregedés, komplexen kezelünk, és hangsúlyt helyezünk a prevencióra és a megfelelő bőrápolásra is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index