Te&én a konyhában: kelkáposztás puliszka, egytálétel egyszerűen 2017-12-26 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Vannak hozzávalók, amelyeknek már csak az említésétől is kiürül a konyhám, a gyerekeim azonnal menekülőre fogják. A fodros kelkáposzta is közéjük tartozik. De ha mellé puliszka társul sajttal és bacönnel, akkor máris más a helyzet. Te&én a konyhában sorozatban egy olyan egytálételt mutatok be, amelynek az egyik fő összetevője a nem túl népszerű kelkáposzta. Mondhatnám úgy is, hogy nálunk a kelkáposzta tiltólistás étel. Vagyis is csak volt. Mert amióta először elkészítettem a puliszkás változatát, azóta mintha változás állt volna be a a családom és a kelkáposzta korábbi fagyos viszonyában. Pedig nem hagytam ki az ételből, csak hozzátettem ezt-azt, megbolondítottam egy kis bacönnel és sajttal és láss csodát! A receptet Tokody Klára, a MinaVidi – BalatonKids blog szerzője küldte nekem kipróbálásra. Szeretünk új ízekkel kísérletezni, bátran használjuk a különféle fűszerféléket, alapanyagokat. Természetesen megvannak a családnak a jól bevált receptjei is, de a hagyományos magyar ételeket meghagyjuk a nagyszülőknek, azok elkészítésében úgyis ők a verhetetlenek. Kelkáposztás puliszka Egyszerű egytálétel kelkáposztával Hozzávalók 25 dkg kukoricadara fél liter alaplé (leveskockás víz is megfelel) 2-3 deci tej fél liter tejszín 15 dkg felkockázott bacon 20 dkg fetasajt 35-40 dkg kelkáposzta fűszerek (szerecsendió, só, bors, köménymag) Elkészítés Készítsük el a puliszkát: tegyük fel főni a kukoricadarát a fél liter alaplében. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd 20 percet át főzzük. Vágjuk apró csíkokra a megtisztított kelkáposztát. Tegyük félre. Pirítsuk le a felkockázott bacont, a zsírjára halmozzuk az előkészített kelkáposztát és azt is pirítsuk meg pár perc alatt. Amikor már illatozik, öntsük fel fél liter tejszínnel és pároljuk puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménymaggal és egy kis frissen őrölt szerecsendióval. Vegyünk magunk elé egy kivajazott jénai tálat, az aljára halmozzuk a puliszkát, öntsük rá a kelkáposztát, a tetejére szórjuk a bacont és a kockára vágott fetasajtot. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. A kelkáposztás puliszkát 20 perc alatt süssük készre. Megjegyzés A kelkáposztát helyettesíthetjük spenóttal is, csak akkor ne felejtkezzünk meg a fokhagymáról sem. Forrás: Mom with Five