Szikrázóan napos, felhőmentes idő várható

Sokfelé szikrázóan napos, felhőmentes idő várható, de az északnyugati határvidékre a nap második felében az Alpok felől egy-egy zápor, esetleg zivatar besodródhat.

Napos idővel, országos kánikulával indul a hét

Az éjszakák egyre kevesebb helyen hoznak felfrissülést, napközben csak az Észak-Dunántúlon teheti kissé komfortosabbá a hőérzetünket a megélénkülő déli szél. A nagy melegben fogyasszunk minél több folyadékot, zöldséget, lédús gyümölcsöket! Kerüljük a tűző napsütést a kora délutáni időszakban, hiszen az UV-B sugárzás ismét nagyon erős lesz!

Hajnaltól a Kisalföldön fokozatosan megélénkül, napközben helyenként meg is erősödik a déli szél. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet általában 14 és 20 fok körül alakul, ennél hűvösebb lehet azonban a hidegre érzékeny helyeken. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között várható.

nyaralás, nyár, tenger, napozás

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kedden még túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak északnyugaton lehet néhol zápor, esetleg zivatar. Szerdán ugyanakkor hidegfront érkezik, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és csütörtök estig összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Pénteken már kevesebb helyen eshet. Szerdától az északi, északnyugati szelet nagy területen erős, zivatarok környékén viharos széllökések kísérik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet csütörtökig jellemzően 15 és 23, pénteken 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a keddi 33, 37 fokról az időszak végére fokozatosan 20, 25 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 9. 23,5 °C +2,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 36,7 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,9 °C (1996)

Forrás: met.hu