Szeszélyes időjárás

A napsütés mellett délután erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, több helyen – nagyobb számban az ország déli megyéiben – alakulhat ki zápor, zivatar, néhol felhőszakadás.

Az északnyugati területeken zártabb lehet a felhőzet, ott esőre is számíthatunk. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északkeleti, északi szél. Zivatar környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 30 fok között valószínű, de a Kisalföldön, Alpokalján kissé hűvösebb is lehet.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, de a felettünk lévő meleg, nedves levegő hatására a melegfrontra különösen érzékenyeknél felléphet fejfájás, migrén, álmatlanság, valamint vérnyomás-ingadozás.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan országszerte a közepes-magas tartományban alakul. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony marad, de helyenként közepes is lehet. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük általában közepes mennyiségben van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

Forrás: met.hu