Szép időnk lesz, de este már jön a hidegfront

A sok napsütést általában csak kevés felhő zavarja, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és zápor, esetleg zivatar napközben a Dunántúl északnyugati felén és az északi országrészben lehet néhol.

Napsütés és hidegfront

Később, az esti órákban északnyugat felől egy hidegfront felhőzete, és zivataros csapadékrendszere éri el hazánkat, legelőször az északnyugati határvidéken kezdődhet kiterjedtebb zivatartevékenység. Napközben megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik a déli szél. Emellett zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.

nyár, nyaralás, napozás

Noha vasárnap estig fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Átmenetileg fokozódik a hőség, ha tehetjük a déli, kora délutáni órákban kerüljük a tűző napsütést, ugyanis erős vagy nagyon erős lesz az UV sugárzás! Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő.

Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet. Fogyasszunk minél több folyadékot, lehetőleg kerülve a magas alkoholtartalmú italokat, illetve a nehezen emészthető ételeket! Vízpartok közelében ajánlott a fokozott óvatosság, például kimelegedve vagy felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, főként ha annak mélységét nem mértük fel előtte!

nyár, nyaralás, napozás, tenger

Vasárnap estétől északnyugaton már kezdődő hidegfronti hatás terheli az arra érzékenyeket. A már említett panaszok mellett megnyúlhat a reflexidő, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódhatnak.

Forrás: met.hu