Széllel és hidegfronttal búcsúzik az október

A keleten több, a Dunántúlon kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, néhol zápor előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a magasabban fekvő helyeken időnként viharossá fokozódik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között valószínű, de a szélvédett, derült tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között alakul.

Szél és néhol zivatarok

Hidegfronti hatásra számíthatunk. Emiatt az erre érzékenyeknél fejfájás, migrén, szédülés, illetve ingerlékenység jelentkezhet. Az időjárási helyzet negatívan hathat a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Ingadozhat a vérnyomás. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. A szokásosnál hosszabb lehet a reakció idő. Óvatosan vezessenek az utakon!
szelforgo-falevel

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn és kedden általában kevés felhő várható, míg szerdán és csütörtökön már több és vastagabb lesz a felhőzet, ekkor több helyen előfordulhat eső, zápor. A hajnali órákban párásságra, ködfoltokra lehet számítani a teljes időszak során.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte +4, -6, majd 3, 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 8, 13 fok között alakul, csupán szerdán lehet ennél melegebb: 12, 17 fok.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 28. 6,3 °C -1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 24,7 °C (1923) legalacsonyabb hőmérséklet: -7,6 °C (1991)

Forrás: met.hu