Sütipecsétes mesekeksz házilag 2018-02-25 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A kekszek a gyengéim, mert kevés munkát igényelnek, viszont finomak, ráadásul a legtöbb bolti változat házilag is elkészíthető. Nem kivétel ez alól a család nagy kedvence, a mesekeksz sem. Nagyon szeretem a kekszeket. És nem csak megenni, hanem készíteni is. Ráadásul, ha van otthon keksz, akkor soha nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nincs mivel megkínálni egy hirtelen betoppanó jó barátot vagy a gyerekek haverjait, akik épp mindig csak felugranak egy kicsit és akik épp mindig éhesek egy kicsit, akárcsak az enyémek, legyen akár délelőtt tíz vagy délután öt óra. Az alapanyagok tekintetében a kekszek szintén nem a túlbonyolított ételek táborát erősítik, gyakorlatilag a legalapvetőbb élelmiszerekből is összeüthetünk egy-egy egyszerűbb darabot, de a különlegesebbekhez sem kell sok: az ízélmény fokozásához elegendő például egy-két aromásabb fűszer, ha pedig a látványra utazunk, akkor egy kis csoki, dió, mandula vagy egy-két marék aszalvány is megteszi. Miért jó még kekszet sütni otthon? Mert a legtöbb bolti változatnak már elérhető az interneten a házi verziója is, így aztán bármikor készíthetünk magunknak a kedvencünkből, akkor sem maradunk hoppon, ha épp zárva vannak a boltok, vagy kifogyott a készlet a sarki fűszeresnél. Épp így jártam én is a múltkor, amikor a heti nagybevásárlásnál hiába kerestem a személyes kedvencemet, az étcsokiba mártott mesekekszet, sehol nem találtam. Ha nem találtam, hát csináltam. Egyszerű, finom, csak meg kéne tanulnom belőle eleget csinálni. Eddig még nem sikerült. A receptet ildi KOKKI oldalán találtam. Mesés mesekeksz házilag Előkészítés ideje: 10 Perc Főzési idő: 10 Perc Teljes idő: 20 Perc Adag: 30 Egyszerű fűszeres keksz csokival Hozzávalók 16 dkg liszt 5 dkg porcukor 7 dkg vaj 4 dkg méz 1 tojás sárgája 1 csipet só 1 kiskanál vanília kivonat 2 kiskanál mézeskalács fűszer (vagy 2 púpos kiskanál fahéj, 1 csapott kiskanál kardamom, 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg, 1 kis csipet őrölt szerecsendió) 10 dkg olvasztott étcsokoládé Elkészítés Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk össze a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval gyúrjuk egynemű tésztává. A nyers tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és keksznyomdával szaggassuk ki. Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire s hagyjuk pihenni őket két órán át hűvös helyen. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra és süssük készre a kekszeket 7-8 perc alatt. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit és mártsuk bele a kihűlt kekszek talpát. Forrás: Mom with Five