Retrománia: vágott sós, az örök sláger

Vannak dolgok, amelyek soha nem mennek ki a divatból, amolyan örök slágerek. Mint például az ételek közül a sörkorcsolyák királya, a vágott sós.

vágott sós örök sláger

Bármennyire is olybá tűnik, hogy nálunk csak az édes receptek mennek, ennek pontosan az ellenkezője igaz.

Amíg egy idő után már a gyerekeim szólnak, hogy most egy ideig semmi, de semmi édeset ne készítsek, addig sós rágcsából soha, de soha nem tudok eleget sütni. És ezt a leghatározottabban mondom. Ahogy veszem ki a sütőből a pogácsákkal, sajtos rudakkal, ilyen-olyan sörkorcsolyákkal megrakott tepsiket, úgy tűnnek el róla szinte azonnal a frissen sült, még szó szerint forró harapnivalók.

Így aztán – miután megvolt a kellő motiváció – gondoltam egyet és feltúrtam a netet, hogy megtaláljam azt a receptet, amellyel kiválthatom a cukrászdai finomságot.

Miről van szó? A vágott sós névre hallgató, számomra ehetetlen sósságról, amely abszolút favorit a gyerekeimnél és Férjnél is. Teljesen mindegy, hogy milyen ízesítésű – mákos, köményes, sajtos, sós -, számukra a lényeg az állaga, ami egyszerre omlós és porhanyós, de közben meg olyan tömörnek is tűnik. Két próbálkozás után ki merem jelenteni: vágott sósért többet nem megyünk a szomszédba. Lehet, hogy én is nyitok egy cukrászdát? Oké, csak vicceltem…

Vágott sós egyszerűen

vágott sós örök sláger

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Egyszerű sós finomság több ízben
Hozzávalók
  • 2 dl habtejszín
  • 40 dkg vaj
  • 70 dkg finomliszt
  • 2 ek só
  • 4 db tojássárgája+1 egész tojás a lekenéshez
  • Tetejére: szezámmag, darálatlan mák, köménymag, reszelt sajt
Elkészítés
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  2. Egy nagyobb vágódeszkát lisztezzünk meg és nyújtsuk ki rajta a tésztát 1,5 cm vastagon.
  3. Deszkával együtt tegyük a tésztát a mélyhűtőbe fél órára.
  4. Az idő leteltével vegyük elő a tésztánkat, kenjük meg a tetejét egy felvert tojással, szórjuk meg kedvünk szerint mákkal, reszelt sajttal, szezámmaggal stb.
  5. Ha elkészültünk egy éles késsel vágjuk 4×2 cm-es hasábokra.
  6. Melegítsük elő a sütőt 230 Celsius fokra és toljuk a sütőbe a vágott sörkorcsolyákat és süssük őket aranybarna színűre 13-15 perc alatt.
  7. Vigyázzunk, mert könnyen megég!

vágott sós örök sláger

vágott sós örök sláger

Forrás: Mom with Five