Öko konyha, kütyükkel! 2015-02-02 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Régi tárgyak a konyhában? Ki ne dobd! Tíz tipp az energiatakarékos konyhához. Ha jól beletúrsz a konyhaszekrény vagy a kamra mélyére, lehet, hogy találsz olyan eszközöket, amelyekről azon kívül, hogy nincs kapcsolójuk, jószerével alig tudsz valamit. Pedig sokuk nagyon is hasznos! Nemrég megmutattuk, hogyan lehet a drága elektromos kütyüket helyettesíteni egyszerű kézi eszközökkel, amivel nemcsak a villanyszámlád lesz vékonyabb hó végén, de sokszor még a tisztítása is jóval egyszerűbb, mint a gépeknek. Most azt nézzük meg, melyek azok az eszközök, amikre érdemes jól vigyáznod, vagy ha még nincs, akkor mielőbb szerezd be! 1. Rizsfőző Igaz, hogy a rizsfőzők árammal működnek, mégis a mai változatok már környezetbarátabb alternatívát kínálnak a tűzhelyhez képest – de tényleg csak akkor, ha egy adag rizst szeretnél főzni. Ha teheted, ne a teflonbevonatú változatot válaszd, hanem a rozsdamentes acélt. Igaz, hogy ez nem garantálja a tapadásmentességet, de gyorsan kitapasztalhatod, hogyan használd, és nem egy vegyianyaggal bevont edényben készül a finom és egészséges ebéded. 2. Sütőlap Ha csak egy melegszendvicset szeretnél enni, miért fűtenéd fel az egész sütődet? Sokkal barátságosabb megoldás egy sütőlapot használni, de itt is vigyázz a teflonbevonattal, a legjobb a rozsdamentes acélból készült típus. 3. Gofrisütő Ha gyakran eszel gofrit vagy palacsintát, a sütőlaphoz hasonlóan itt is jobban jársz egy gofrisütővel, mint a villanytűzhellyel. Bár kevésbé elegáns kinézetű, de hidd el, a legfinomabb gofri az öntöttvas betétben sül, csak ne felejtsd el sütés előtt megkenni vékonyan friss vajjal. 4. Kézi turmix Ez egy egészen új eszköz, tulajdonképp a jól ismert turmixgép kézi változata: egy pohárszerű edény belsejében két vágóéllel tudod egyenletesre keverni a darabos gyümölcsleveket, csak ezúttal nem elektromosan hajtod ezeket az éleket, hanem egy darálóhoz hasonlóan kézzel forgatod. Nagyszerű találmány! 5. Mozsár A jó öreg mozsár… Évszázadokon át használták, aztán valahogy feledésbe merült, de csak azért, hogy most újra felfedezzük. A szárított fűszereket ezzel lehet a legjobban porrá zúzni, mit gondolsz, nagyanyáink miért szerették annyira? És még egy fontos szempont: ennek sosem kell majd cserélni az alkatrészeit, nem úgy, mint a darálónak! Forrás: