Napsütéses idő, több helyen záporral

A hajnali pára- és ködfoltok feloszlása után sok helyen még kisüt a nap, szép idő lehetséges, de főleg északon már ekkor is lehetnek erősen felhős területek.

Felhős és napos idő felváltva

A fátyolfelhők mellett a déli óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés is, és ekkor elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás is lehet. A többnyire mérsékelt, változó irányú szél csupán zivatarok környékén erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között alakul.

Front nem lesz felettünk, orvosmeteorológiai szempontból eseménytelen időjárásra van kilátás. A déli órákban a kevésbé felhős területeken erős lehet az ultraibolya sugárzás.

idojaras4

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

A hétvégén a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé alakul ki zápor, zivatar. Az időszak második felében több lesz a napsütés, kezdetben még délen lehet a zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 65 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 28 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 1. 18,6 °C +0,7 °C 1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 32,7 °C (1979) legalacsonyabb hőmérséklet: 3,9 °C (1997)

Pollenjelentés:

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja továbbra is elérheti a magas szintet. Többfelé magas lehet a csalánfélék, illetve helyenként még a fenyőfélék pollenkoncentrációja is. Az eperfafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes mennyiségben van jelen, illetve még mindig előfordulhat egy-egy szem a tölgy, a bükk és a dió virágporából is. Elkezdődött a hárs virágzása, de pollenje egyelőre csak minimális koncentrációban van jelen. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja lassan emelkedik, de várhatóan továbbra is az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

Forrás: met.hu