Napsütés, zápor, zivatar

A sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, a Dunántúlon és a középső tájakon szórványosan valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, a Tiszántúlon azonban nem valószínű csapadék.

Az északkeleti szél napközben főként keleten megélénkül. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb, a Balaton térségében melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Változékony, több helyen fülledt, meleg idő várható.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte magas marad. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Elkezdődött az útifű és a lórom pollenszórása is, bár pollenkoncentrációjuk egyelőre jellemzően alacsony, helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. A kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje várhatóan csak alacsony koncentrációban lesz jelen, bár a tölgyé az ország északi területein még elérheti a közepes szintet. A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.