Napos idő várható fátyolfelhőkkel, melegfronti hatással

Hajnalra többfelé párássá válik a levegő, foltokban – elsősorban az Északi-középhegység területén – köd, illetve főként az Alföldön alacsonyszintű rétegfelhőzet is képződik. Ezek feloszlását követően napközben jellemzően napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd estétől valamivel vastagabb felhők is érkeznek észak felől. Csapadék nem várható.

Fátyolfelhők és napsütés

Front ugyan nincs felettünk, de a légkörben melegedés zajlik, ami a fokozottan érzékenyeknél melegfronti tüneteket válthat ki. A fejfájás, migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. Nőhet a reakcióidő, csökkenhet a koncentráló-képesség.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak az Észak-Alföldön élénkül meg időnként a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között várható, a Nyugat-Dunántúlon lesz a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

szep-oszi-nap

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Jellemzően változóan felhős időre számíthatunk a teljes időszak során, csupán hétfőn lehet helyenként erősen felhős az ég. Szombaton és vasárnap néhol futó záporeső előfordulhat, hétfőn pedig már elszórtan lehet csapadék, ugyanakkor a kedd csapadékmentesnek ígérkezik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 5 és 10 fok között várható, de kedden már országszerte csupán +2, -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 11 és 16, majd az időszak végén 6, 11 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 26. 12,2 °C +3,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 23,5 °C (1949) legalacsonyabb hőmérséklet: -6,5 °C (1946)

Forrás: met.hu