Mit tehetünk a gyomorégés ellen? 2017-03-14 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet A legkiválóbb gasztronómiai élményt is el tudja rontani, ha az utolsó falatot lenyelve elkezd égni, fájni a gyomrunk. Sokan inkább nemet mondunk egy jó pohár borra is, csak hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket. A gyomorsav-túltengés szinte mindenkinek ismerős, a felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd ilyen panasszal. Vajon van-e rá megoldás, vagy akinél egyszer jelentkeznek a panaszok, már soha többé nem lakmározhat „bűnhődés” nélkül? Hazánkban a munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okaként a gyomorbántalmakat jelölik meg az influenzás megbetegedések után. A gyomorégés legtöbbször a nem megfelelő étrend és életmód, és persze a stressz hatásaként jelentkezik. Gondoljunk csak bele! Reggel felébredünk, éhgyomorra kávét iszunk, szaladunk munkába, útközben bekapunk egy kis péksüteményt, ebédre sokszor nem is jut időnk a megbeszélések miatt. Késő este pedig bőségesen megvacsorázunk, pótolva az egész napos lemaradást. Szervezetünket az egészségtelen étkezés kimeríti, nem csoda, hogy gyomrunk egyensúlya is felborul. „A gyomorégés a szegycsont mögötti területen jelentkező égető, fájdalmas érzés, amely akár a nyak, a váll és a lapockák irányába is kisugározhat. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, a stressz miatt meggyengül a gyomor természetes védekezőrendszere és reflux, gyomorgyulladás vagy akár fekélybetegség alakulhat ki. Szódabikarbónával, savközömbösítő szerekkel csökkenthetjük ugyan a tüneteket, de ha hetente többször ismétlődnek, mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, mert hosszú távon akár reflux betegség is kialakulhat. A reflux esetében az egyik záróizom rossz működése miatt gyomornedv jut a nyelőcsőbe, ami gyulladáshoz, fekélyesedéshez is vezethet. Ezért sem szabad elhanyagolni ezeket a tüneteket” – mondta Tóth G. Tamás gasztroenterológus főorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa. Van megoldás! Szinte már elcsépelt a tanács, de gyomorproblémáinkra is első lépésként az életmódváltás, az egészséges étrend kialakítása és a stressz csökkentése lehet a megoldás. Ez viszont nem csak azt jelenti, hogy lemondunk egy-egy nehéz ételről. Tervezzük meg a heti étrendünket, és készítsük el otthon az ételeket! Így biztosak lehetünk benne, hogy pontosan azt esszük, amit szeretnénk. Dobozoljunk! Készítsük elő másnapi ennivalónkat, a dobozon pedig tüntessük fel azt is, hogy mikor együk meg. Ezzel ösztönözni tudjuk magunkat, hogy: Együnk naponta többször kevesebbet. Így elkerüljük, hogy farkaséhesen nagy mennyiségű étellel terheljük gyomrunkat, és az emésztést is megkönnyítjük. Fogyasszunk tejet, krémsajtot, lágytojást, kekszet és burgonyát! Ezek segítik csökkenteni a savtúltengést, a gyümölcsök pedig a sav-lúg egyensúlyt is helyreállíthatják. A koffeintartalmú italok helyett igyunk inkább nyugtató hatású kamillateát! Alaposan rágjuk meg az ételt, hogy minél könnyebben meg tudjuk emészteni azt. A nyálképződés is segít átmenetileg a gyomorégés panaszain, így a rágógumizással is tehetünk a savtúltengés ellen. Vacsorázzunk legalább két órával lefekvés előtt, és kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket! Forrás: Budai Egészségközpont