Minőségi fogyókúra ősszel!- vége a jojó effektusnak 2016-10-08 Blog, Diéta, Természetesen Megosztás: Tweet A jojó effektus, vagy más néven ciklikus testtömeg változás minden fogyókúrázó réme, ráadásul nagyon gyakori: 1 év után csak a fogyókúrázók 5%-a képes megtartani az elért testsúlyt. Kevésbé ismert viszont, hogy bizonyos időszakokban nagyobb a hajlam a jojózásra. Ilyen például a nagy ünnepek, a karácsonyi, illetve húsvéti időszak, amikor sokan felszednek néhány kilót. Nem véletlen, hogy Karácsony után a leggyakoribb újévi fogadalom a fogyás, illetve a klasszikus tavaszi fogyókúrát legtöbben Húsvét után kezdik el. A jojó szempontjából legveszélyesebb, és leghosszabb időszak azonban nem a nagy ünnepek alatt, hanem nyáron veszi kezdetét.Ennek többek között az az oka, hogy a tavaszi szezonban fogyókúrázók általában türelmetlenebbek, gyorsabban akarnak fogyni, mert kezdődik a bikiniszezon. Ilyenkor kapkodósabb a fogyókúrás módszer kiválasztása, így sokkal több a hibalehetőség, hiszen nem biztos, hogy már az első fogyókúra szalonban megtalálja az ember a számára legoptimálisabb megoldást, és az is kétséges, hogy a munkatársnő diétája, vagy edzésterve másnak is beválik. A gyorsaság azonban sokszor a minőség rovására megy, a gyorsan kiválasztott fogyókúrás módszerek sokszor nem alkalmasak a tartós fogyás létrehozására. Ráadásul minél kevésbé testre szabott a fogyókúra, minél több áldozatot kíván a betartása, annál nagyobb a pszichés ellenállás, annál inkább vágyik az ember a régi, megszokott életmódjára, vagy legalább egy kis lazulásra. Nyáron pedig sok alkalom van a lazulásra: a nyaralás, amikor meg kell kóstolni az ottani finomságokat, a strandolás, ami fagyi, jégkrém, lángos, palacsinta, üdítő nélkül csak nem az igazi, a családi, baráti összejövetelek, grillezések, esküvők, amikor néhány pohár ital is lecsúszik az ételek mellé. Ilyenkor gyorsan és észrevétlenül gyarapodnak a kilók, ráadásul a lengébb ruhák sem segítenek észrevenni a bajt. A tavaszi gyors fogyókúrának tehát nagyon sokszor gyors nyári visszahízás a vége, amire néha csak akkor derül fény, amikor a hűvösebb napok beköszöntével előkerülnek a testhezállóbb nadrágok, felsők, és kiderül, hogy a tavasszal hordott ruhák már nem jönnek fel. Ősz a második legnagyobb fogyókúra szezon! Az ősszel fogyókúrázók a gyors fogyás helyett a minőséget helyezik előtérbe. Alaposan tájékozódnak a fogyókúrás módszerekről, és inkább a személyre szabott megoldásokat választják. Mivel az őszi fogyókúra többnyire a tartós fogyást célozza meg, ezért van idő akár 20-30-40 kiló súlyfelesleg leadására is, vagy több problémás testrész zsírpárnáinak kezelésére. Miben különbözik az őszi fogyókúra időszak a többitől? Iskolakezdettel szinte új év veszi a kezdetét, ilyenkor könnyebb az új életstílus kialakítása, ráadásul a szülőknek kicsit több az idejük magukra. A tavaszi fogyókúrázók közül sokan nyáron-ősz elején kezdenek jojózni, az őszi, minőségi fogyókúrával le lehet állítani a jojózást, meg lehet előzni a nagyobb súlygyarapodást. Van idő a fogyni vágyó számára legoptimálisabb, személyre szabott módszer kiválasztására. Mivel a szokásrendszer átalakítása nem gyorsan, drasztikus módon megy végbe, ezért van mód az új szokások automatikussá tételére, tehát egy karcsúsító életstílus kialakítására. Még vannak friss zöldségek, gyümölcsök, ugyanolyan változatosan lehet étkezni, mint nyáron. A hőmérséklet ideális a szabadtéri sportokhoz, kirándulásokhoz, túrázáshoz. Lehet még egy kis barnaságot, és D-vitamint gyűjteni. Segít elkerülni a nagyobb karácsonyi súlygyarapodást. A hideg időben hordott szorosabb ruhadarabok könnyebb kontrollt adnak, jobban lehet érzékelni a hízást, és motiváló tényezőként a fogyást is. A fogyókúrázást össze lehet kötni az őszi szépüléssel, pl. seprűvénák, rozacea eltüntetésére van idő a következő szezonig, a bőr regenerálása, a különféle antiaging kezelések csúcsidőszaka is ilyenkor kezdődik, így a jövő tavaszt már karcsú testtel, kisimult arcvonásokkal, hajszálér tágulat mentesen lehet várni. Szerző: Dr. Gajdács Ágnes, a MediFat obezitológus szakorvosa, testsúlygyógyász Forrás: