Miért bánják a nők, ha szerelmesek lesznek?

A nők a férfiaknál kétszer gyakrabban bánják meg a romantikus kapcsolataikat, állítja egy új tanulmány. Ezzel körükben a szerelmi élet az aggodalmak legnagyobb forrása.

Úgy tűnik, nagyon sokan hoztak már olyan döntést a párkapcsolatok terén, amit később megbánt – mondja Neal Roese, az Illinois-i Northwestern Egyetem Kellogg Üzleti Iskolájának marketingprofesszora.

A kutatáshoz 370 húsz és nyolcvan év közötti amerikai embert kérdeztek ki telefonon keresztül, arról, hogy mi az, amit már nagyon megbántak életük során. A leggyakrabban említett téma a szerelem volt: a nők 44, míg a férfiak 19 százaléka mondta, hogy partnerkapcsolati téren sajnál bizonyos dolgokat. Sokan az elszalasztott lehetőségeket bánták meg.

A második leggyakoribb ok a sajnálkozásra a családi kapcsolatokban keresendő.

Többen említették, hogy utólag visszagondolva kedvesebbnek kellett volna lenniük a szeretteikhez. Ezen kívül többen bánják, hogy nem tanultak tovább, hogy nem váltak el hamarabb, és hogy az élet élvezete helyett inkább a pénzt választották.

Roese tapasztalatai szerint a legtöbben örömmel vettek részt a kutatásban, és sokan közülük könnyekre is fakadtak, amikor szóba kerültek az elszalasztott lehetőségek. Azonban a „Bárcsak megtettem volna” – érzés nem feltétlenül rossz dolog.

„A megbánás segít az embereknek abban, hogy később jobb döntéseket hozzanak, és sikeresebbek legyenek.” – magyarázza Roese – „Motivációnak is jó az ilyen, megtanuljuk belőle, hogy máskor hamarabb lépjünk. Az azonban már baj, ha újra és újra átélve a történteket benne maradunk az önsajnálatban.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index