A melegrekord után megérkezik a zápor és a zivatar

Gyakran lesz erősen felhős az ég, többnyire csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Hajnalban főként a középső országrészben, majd napközben szinte bárhol kialakulhatnak záporok, helyenként zivatar is előfordulhat.

A Dunántúlon többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik az északi, északnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

eso4

Gyenge hidegfront jellegű hatás okozhat panaszokat a különösen érzékenyeknél. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. A szervezet görcskészsége erősödhet, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma emelkedik. Hosszabbá válhat a reakció idő.

Országszerte virágzik a nyír, pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. A nyár és a kőris pollenje jellemzően közepes-magas, a juharé, a fűzé, valamint a ciprus- és tiszafaféléké általában közepes mennyiségben van jelen. Elkezdődött a gyertyán és a tölgy virágzása is, de pollenkoncentrációjuk egyelőre csak alacsony szintet ér el. A mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja már véget ért, pollenjük már csak minimális mennyiségben fordulhat elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul.

Forrás: met.hu