Melegfront jellegű hatás és helyenként szél várható

Erősen és közepesen felhős területek, illetve időszakok egyaránt lesznek, a zártabb felhőzet északkeleten valószínű. Számottevő csapadék nem várható. Helyenként megélénkül a délnyugati szél.

Télies idő széllel, felhőkkel

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, de a fagyzugos és havas tájakon -9, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Légköri front nem éri el a Kárpát-medencét, de a magasabb rétegekben néhány fokkal enyhébb levegő áramlik térségünk fölé. Melegfront jellegű hatás várható. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz vezethet. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló képesség. A csípős éjszakát hideg nappal követi, öltözzenek fel jól!

teli-taj

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Kezdetben napos és erősen felhős területek egyaránt lesznek, majd az időszak közepén országszerte sok lesz a felhő. Főleg ekkor alakul ki az ország több pontján átmeneti gyenge hóesés, a Dunántúlon havas eső, eső is. Kedd estétől átmenetileg csökken a felhőzet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -9 fok között alakul, de az időszak közepén a Dunántúlon ennél enyhébb lesz az éjszaka, míg vasárnapra virradó éjjel a Dunától keletre -10 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben többnyire 2, 7 fok között, északkeleten 0 fok körül valószínű. Szerdán országszerte -1, +4 fokra számíthatunk.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 15. -1,7 °C – 1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 17,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,1 °C (1879)

Forrás: met.hu