Tiltott ásványvizek

Több tízezer liter ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 12 fajta vízben túl sok nitritiont, illetve Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak – adta hírül kedden reggel a hivatal.

Az ellenőrök 12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltották meg és kötelezték a gyártókat a termékvisszahívására. A tételek az elmúlt hónapokban tartott ásványvíz-ellenőrzésen akadtak fenn a hatóság szűrőjén. Szerkesztőségünk azonnal megkereste az illetékeseket, hogy az olvasóink számára konkretizáljuk a rövid hírt.

water

Kérdéseinkre a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságától a következő válaszokat kaptuk. Önök eldönthetik, hogy kielégítő-e a többlet információ.

Mit kell tudni a fogyasztónak a nitrition és a Pseudomonas aeruginosa elemekről?

Nébih: A baktériumok előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály tiltja, így ezért az alapvető probléma az, hogy az érintett tételek a jogszabályban foglaltaknak nem felelnek meg. A Psudomonas aeruginosa egészséges embert csak kivételes esetben betegít meg. A Pseudomonas-félék egy viszonylag nagy, szabadon élő baktérium csoport (nemzetség), amely fő előfordulási helye a talaj, a tengervíz, illetve az édesvíz. Növényeken és állatokon is képeznek telepeket, valamint a háztartásokban és kórházakban is megtalálhatóak.

Thirsty boy drinking fresh water outdoors wearing sport clothes

A Pseudomonas-félék meglehetősen sokoldalú szervezeteknek mondhatók, élőhelyükhöz széles körben alkalmazkodnak, és még desztillált vízben is képesek szaporodni. Nitrit:a nitrát- (NO3-) és nitrit-ionok (NO2-) a természetes nitrogén ciklus tagjai. Elsősorban mezőgazdasági, állattenyésztési és növénytermesztési eredetű hulladékból erednek. A szerves nitrogéntartalmú hulladékokból a talajban mikrobiológiai lebomláson keresztül előbb ammónia képződik, mely tovább oxidálódik nitritté és nitráttá. A szervezetbe ivóvízzel és élelmiszerrel kerül be. A nitrit környezetben történő természetes megjelenése a nitrogén körfolyamat következménye, de a nitrit általában nagyon alacsony koncentrációban van jelen.

A nitrát és nitrit határérték feletti jelenléte az ivóvízben a csecsemőknél okozhat gondot.  Előfordulását ivóvízben és ásványvízben jogszabály korlátozza.Fontos kiemelnünk, hogy gyártási, technológiai hibára utal és még azelőtt került megállapításra, amíg komolyabb értékeket nem ért el. Mikrobiológiai kifogás esetén az eloszlás nem egységes, a Pseudomonas filmszerű képletet képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben van. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoznak megbetegedést.

Mennyi a határérték és mennyivel lépték túl?

Nébih: A határértékek és a tételeknél mért eredmények megtalálhatóak a NEBIH honlapján!

water2

Milyen egészségtani következményei lehetnek,  ha valaki fogyasztott a vízből?

Nébih: Fontos kiemelnünk, hogy a hátérték túllépés gyártási, technológiai hibára utal és még azelőtt került megállapításra, amíg komolyabb értékeket nem ért el. Mikrobiológiai kifogás esetén az eloszlás nem egységes, a Pseudomonas filmszerű képletet képez a csőhálózaton, ami lökésszerűen válik le így fordulhat elő, hogy nem minden palackban, nem minden tételben van. A mostani értékek nagy valószínűséggel nem okoznak megbetegedést. Az évente palackozott ásványvíz összmennyiségnek a most lefoglalt tételek elenyésző részét jelentik. Szokásos ivóvíz fogyasztás mellett, egészséges emberekben egészségkárosodást nem okoz.

Mely gyártókat, márkákat érint a tiltás?

Nébih: Az érintett termékek listája megtalálható a honlapunkon! 

Mi lesz a visszavont vizekkel, hogyan történik a hatástalanítás?
Nébih: A palackokat és az ásványvizet egyaránt megsemmisítik. (A vizet konkrétan kiöntik.)

Beautiful girl drinking water outdoors

A Nébih honlapja kedd reggel akadozott, később máshonnan tudhattuk meg  az érintett termékeket:

1,5 literes Pannon-Aqua szénsavmentes – One Euro Store, II. kerület, Retek utca – Pseudomonas aeruginosa,1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. májusi lejárat) – Hatvan, Lidl – Pseudomonas aeruginosa,  1,5 literes Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes (2015. januári lejárat) – Hatvan, Lidl – Pseudomonas aeruginosa,  Aquitas Zafír enyhe – Hatvan, Aldi – nitrition,1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa, 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavas – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa, 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes – Biatorbágy, Aldi-raktár – nitrition, 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 21-i lejárat) – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa, 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes (2015. december 25-i lejárat) – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa, 1,5 literes Aquitas Zafír szénsavmentes – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa, 1,5 literes Aquitas Zafír enyhe – Biatorbágy, Aldi-raktár – Pseudomonas aeruginosa,1,5 literes Saguaro Mizse szénsavmentes – Szigetszentmiklós, Lidl – Pseudomonas aeruginosa.

Aki véletlenül kóstol belőle, ne váljék az egészségére!

Forrás: