Az ételallergia és dermatitis

Az atópiás dermatitis gyakran az allergiás betegségeknek, főleg az ételallergiák kialakulásának az előfutára lehet.

A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják azoknak a szülőknek, akiknek gyermekénél fennáll ez a bőrbetegség, hogy különösen figyeljenek oda gyermekük táplálkozására. Az atópiás dermatitis, amely az egyik legelterjedtebb ekcémafajta a gyulladást okozó bőrbetegségek családján belül, egy krónikus állapot, tünetei a vörös, száraz, viszkető bőr.

„A legtöbb esetben a pácienseknél az atópiás dermatitis az ételallergia kialakulása előtt jelentkezik, ezért fontos, hogy a bőrbetegségben szenvedő kisgyerekek szülei odafigyeljenek erre a veszélyre" – tanácsolja Dr. Jon M. Hanifin, a portlandi Oregon Egészségügyi és Természettudományos Egyetem bőrgyógyász professzora.

shutterstock_11553208

Egy nemrég elvégzett kutatás eredménye – amelyet 3-18 hónapos csecsemőkön végzett el Hanifin és csapata – azt mutatta, hogy már az atópiás dermatitis enyhe eseteinél is, a kicsik nagyjából tizenöt százalékánál ételallergiát is diagnosztizáltak.

A súlyosabb eseteknél ez az arány még magasabb volt. Noha nem ez az egyetlen tanulmány, amely megerősíti a szoros összefüggést az atópiás dermatitis és az ételalleriga között, egy alapos allergiavizsgálat mindenképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy valakinél megállapítsák az ételallergia tényét.

Forrás: