Kettészakad az ország időjárása – közel 20 fok különbség kelet és nyugat között

A Tiszántúlon a változó felhőzet mellett még több órára kisüthet a nap, de a középső területeken erőteljes gomolyfelhő-képződés miatt záporok, helyenként zivatar, a Dunántúlon pedig többnyire borult ég mellett időszakos eső várható.

Az Alföldön a déli, délnyugati, az Észak-Dunántúlon pedig az északnyugatira forduló szél erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok között, 7 és 25 fok között várható. Az Észak-Dunántúlon lesz a leghidegebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

Északnyugat felől egy hullámzó frontálzóna éri el térségünk, emiatt a Dunántúl nyugati felén már a hideg-, az ország nagy részén viszont még a melegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, a dió, a fenyőfélék, az ostorfa, a vadgesztenye illetve a bükk virágpora pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu