Két ünnep között: készítsünk narancslikőrt! 2017-12-27 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet A mindenki által ismert és kedvelt gyümölcsnek, a narancsnak a megszárított külső héja (Aurantii cortex) szolgáltatja a közkedvelt aromájú ízesítőt, melyet különböző édességek, cukrászati termékek és likőrök készítésénél használnak fel. A kereskedelemben kétféle – édes és keserű – változatban kapható, aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni. Készítsünk narancshéjból narancslikőrt! A narancs külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben – színe alapján – flavedó-nak nevezik. A belső réteg fehér, taplószerű, amit albedó-nak neveznek. A narancs értékes része a flavedó, mert ebben vannak az illóolajtartók. Tartalmaz illó olajat, keserű anyagot, karotinoidot, narancssavat. Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszókérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a híres Curacao (küraszó) néven ismert likőrt. Narancslikőr receptje: 3 nagy, érett narancs héját vékonyan lehámozzuk úgy, hogy a fehér belső réteg ne maradjon rajta. Összevagdalva egy nagy üvegbe rakjuk, és ráöntünk 1 liter 70 %-os alkoholt. Néhány napig állni hagyjuk, miközben néhányszor felkeverjük. 80 dkg cukrot 6 dl vízzel sziruppá főzünk, és ha kihűlt, az alkoholos narancshéjhoz öntjük. Néhány napig így is állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Nagyon finom! Érdemes kipróbálni! Szereted a narancs illatát? Forrás: edenkert.hu