Ismét itt a nyár!

Délelőtt sok napsütésre készülhetünk, majd a déli óráktól gomolyfelhők képződnek, és ezekből a felhőkből néhol jelentéktelen zápor is kialakulhat.

Késő délután az Alpokalján és a Kisalföldön, éjszaka pedig az Északi-középhegységben és az északkeleti megyékben már nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok, illetve zivatarok, de heves események nem valószínűek. Napközben a délnyugatira forduló szelet többfelé élénk lökések kísérhetik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de a jellemzően hideg helyeken 10 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 28 és 33 fok között várható, nyugaton a magasabb értékekkel.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

nyari hajciho (2)

Pollenjelentés
A hét elején a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan a közepes tartományban marad. Az útifű, a kenderfélék, a libatopfélék és a lórom virágporának mennyisége várhatóan továbbra is legfeljebb alacsony lesz. A kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye pollenkoncentrációja elérheti a közepes szintet, a hársé, a fenyőféléké, illetve az ernyősvirágzatúaké az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu