Igazi tavaszi dekoráció: DIY gyűrűtartó lábnyommal

Csak egy gyerkőc lábnyoma, anyag és festék kell

Szeretnénk egy igazán egyedi, ráadásul gyermekünk lábnyomával ellátott tavaszi dekorációt? Ez a mutatós, vidám darab nemcsak hangulatos, hanem hasznos is: DIY, azaz saját készítésű gyűrűtartóként alkalmazható.

Az egyedi, személyes és szemet gyönyörködtető tárgyak közül kétségtelenül kiemelkedik a saját készítésű gyűrűtartó. Nemcsak nagyon szép és hasznos, de igazi tavaszi dekoráció, melyet nem nehéz elkészíteni.

Fontos kiemelni, hogy egy éppen nem nyűgös gyermek nem árt hozzá! A többi hozzávalók az alábbiak.

Száraz anyag; szivárványszínű tinta; arany akrilfesték; kézműves drót; sodrófa; vágódeszka vagy egyéb szilárd felület; éles kés; kis tál.

Az alap tinta tökéletes méretű egy bébi lábnyomához, ezért ha nagyobbacska gyermekkel csináljuk a saját készítésű gyűrűtartót, nagyobb méretűre lesz szükségünk.

1.lépés

Lényeges, hogy a baba nem fogja jól tűrni a lábnyomvételt, ha éhes, fáradt vagy nyűgös. Fontos tehát, hogy nyugodt állapotában végezzük a műveletet. Legyen kéznél a tinta, az agyag és egy törlőkendő is, így nem kell többfelé nyúlkálnunk, mialatt rögzítjük a lábnyomot.

2.lépés

Tekerjük ki az agyagot – ezt egy szilárd, kemény felületen tegyük meg. Vágódeszka, ráfektetett sütőpapírral kiváló. Nem is fog ragadni. Nyújtsuk ki 1 centiméter vastagra – legyen elég nagy, hogy ráférjen két lábnyom, kevés helyet hagyva a széleknél.

3.lépés

A lábnyomokat két módon készíthetjük: a tintapatronnal rögtön hozzáadható a szín az agyaghoz, de később is kifesthető. Nyomjuk a gyermek talpát a tintába és nézzük meg, megfelelő-e a fedés. Majd nyomjuk a talpát az agyaghoz, gyengéden, de határozottan, hogy jó lenyomatot kapjunk. Érdemes az ujjakat külön is lenyomkodni. A pillangóformához győződjünk meg arról, hogy gyermek talpainak külső pereme egymás mellett van. A lenyomatok között hagyjunk egy kis helyet.

4.lépés

Vágjuk ki az agyagot. Óvatosan, hogy a formát ne rontsuk el. Éles késsel alakítsuk ki a pillangóformát, hagyva egy kis szélet a lenyomatok körül. Maradjon egy kis agyag a középpontban, hogy a drót csápokat is kialakíthassuk. Ezután jobban lenyomva a kést, valóban szedjük ki a formát az agyagból. A durva éleket szedjük le ujjal, amelyet meg is nedvesíthetünk, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.

5.lépés

Alakítsuk ki a saját készítésű gyűrűtartót, hogy valóban tartó formája legyen. Persze maradhat így is, ha nekünk így tetszik.

Keressünk egy tálat, amelybe belefér a már kész munka – ezt fogjuk használni formázóként. Nyomjuk az aljára az agyagot, így ha megszárad az agyag pillangó, felveszi a tál formáját. Hagyjuk száradni 1-2 napig, majd óvatosan vegyük ki a tálból. Ha úgy tűnik, nem száradt meg teljesen, fordítsuk meg és szárítsuk még egy napig.

6.lépés

Ezen túl a festés opcionális. A DIY gyűrűtartóként használható tavaszi dekoráció önmagában is szépen mutat, de egy kis arany festékkel átkenve különösen jó. Mindez már csak rajtunk múlik!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php