Készítsünk gyümölcslikőrt!

A házi készítésű likőr remek módja annak, hogy a gyümölcsöt ízletes és kreatív italban használjuk fel, amely lenyűgözi a vacsoravendégeket. Kövesse az alábbi egyszerű receptünket, és élvezze!

A likőr egy édesített alkoholos ital, amelyet alkoholból és hozzáadott aromákból, fűszerekből vagy kivonatokból készítenek. A házi borkészítéssel ellentétben a házi likőr elkészítése sokkal elnézőbb: nincs költséges berendezés, nincs erjesztés, és nem kell aggódni a romlás miatt, mert az alkoholtartalom olyan magas. Bármilyen gyümölcsből készülhet likőr: málna, áfonya, őszibarack, szilva, körte, bodza… Miután felöntöttük, az alkohol több hét alatt lassan kivonja a gyümölcsből a levet. A sima és mély gyümölcsös ízért fontoljuk meg, hogy már most elkezdjük a házi készítésű likőrt, és karácsonyra tálaljuk.

 

A házi likőr készítése nem egzakt tudomány, és a gyümölcs, az alkohol és a cukor arányát a saját ízlésének megfelelően módosíthatja. Bár bármilyen 40 százalékos alkohollal kivonható a gyümölcslé, a vodka azért ajánlott, mert semlegesebb ízű, és nem fog zavaróan hatni a végtermékre. A magasabb alkoholtartalmú (90-95 százalékos) gabonaszesz, a rektifikált szesz több gyümölcslevet tud kivonni, mint a vodka, de vízzel kell hígítani ahhoz, hogy iható legyen.

 

Hozzávalók:

  • 3 csésze gyümölcs (vagy több, ha extra gyümölcsöset szeretne).
  • 3 csésze vodka (vagy feleannyi gabonaszesz)
  • 1 csésze bio cukor ízlés szerint

Az kiegészítő ízek remekül működnek bizonyos gyümölcsökkel, hogy összetettebb likőrt készítsünk:

  • A citromhéj és a gyömbér szinte bármilyen gyümölccsel jól működik.
  • a vaníliarúd simaságot adhat a cseresznyének, a málnának vagy más bogyós gyümölcsöknek
  • a fahéj és a szegfűszeg ünnepi ízt ad a szilvához, körtéhez vagy almához.

Rebarbara leves, lekvár likőr – receptekkel

Bár a házi likőr elkészítése eltarthat egy ideig, a lépések egyszerűek:

  • A nagyobb gyümölcsöket (körte, szilva, őszibarack) durvára vágjuk, vagy a kisebb bogyós gyümölcsöket egy pohár aljával összetörjük: így több levet nyerhetünk, mintha egész gyümölcsöt használnánk
  • Töltsünk meg egy nagy befőttesüveget (vagy más edényt) a zúzott gyümölccsel, majd öntsük rá a vodkát. Egy kanállal jól keverjük össze.
  • Zárjuk le az edényt, és hagyjuk hűvös, sötét helyen állni 1-3 hónapig, hogy az alkohol átjárja a gyümölcsöt (minél tovább, annál jobb).

Foto:countryliving

  • Szűrjük le a gyümölcsöt egy sajtkendő vagy gézkendő segítségével. A kristálytiszta eredmény érdekében ismételjük meg a szűrést egy nedves kávéfilterrel. A megmaradt gyümölcs is fogyasztható: használjuk fel desszertek, például alkoholos sütemények,  jégkrémek készítéséhez.
  • A szűrés után keverjük bele a cukrot. Kezdjük fél csészével, majd növeljük a mennyiséget, ízléstől függően.
  • Tároljuk a keveréket egy lezárt üvegben, hűvös, sötét helyen legalább még egy hónapig. Ez lehetővé teszi a simább íz elérését.


A gyümölcslikőrt korlátlan ideig tárolhatjuk! A magas alkoholtartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg. Ihatjuk tisztán (lassan kortyolva élvezzük az ízét), vagy használhatjuk nyári fröccskoktélok készítéséhez.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu